Климатске промене утичу и на Сибир

Протекла зима у Сибиру била је најтоплија у последњих 130 година, откада је почело мерење температуре. И док су прошло лето проводили у топлим јакнама, овог лета становници Сибира носили су мајице. Климатске промене очигледно мењају Сибир, а топљење вечитог леда довело је до новог научног открића.

У Сибиру су ове године забележени рекордни топлотни таласи, али за многе мештане то није изненађење. Кажу да су у региону температуре годинама у порасту.

Михаил Семенков је рођен у Нојабрску, граду у западном Сибиру. Ради у фабрици нафте, попут свог оца, који се на север преселио пре 40 година. „Прошло лето проводили смо у релативно топлим јакнама. Сада носимо мајице, јер је температура 25 степени у плусу", каже Михаил.

Јекатерина, његова супруга, наводи да су дуге зиме њиховог детињства нестале и да климатске промене доносе изненађења. Додаје колико ју је изненадило кад јој је муж из шуме донео необично велике камилице, какве се иначе нису могле наћи у тим крајевима. Такође, први пут је видела да на северу имају коприву.

Анатолиј Добровољски је сада у пензији, дошао је 1978. године да ради у нафтној индустрији, заједно са многим другима. Коментарише временске аномалије, које није виђао у прошлости: „Некада је киша падала недељама, али није било ветрова који могу да одувају кров. Вода се сада много брже излива из река јер је постало много топлије. Тада није било мостова, реку смо прелазили посебном, ручно направљеном леденом стазом". У мају је та ледена стаза обично била минирана, јер је постајало опасно возити се по њој. А сада у мају све цвета, у то доба је већ топло.

Пут којим Анатолиј иде на пецање понекад се чини као тобоган. Уништава га топљење пермафроста. Према научницима, ове године пермафрост се топи необично великом брзином, 40 пута брже од просека.

Георгиј Истигичев, млађи истраживач на Државном универзитету Томск, наводи да тла испод површине пута постају нестабилна. Сам пермафрост је чврста супстанца, а након одмрзавања тло постаје засићено водом и има вискозно-пластична својства. Камиони који туда пролазе стварају притисак на плоче у подножју путева, и оне почињу да се раздвајају и да клизају.

Топљење вечног леда сигурно представља велики ризик за инфраструктуру у Сибиру. То је такође део круга климатских промена. Како се пермафрост одмрзава, у атмосферу се испуштају угљен-диоксид и метан, што појачава ефекат стаклене баште.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво