Читај ми!

Инвазија скакаваца у Кенији

Пољопривредници у округу Туркана у Кенији трпе велике губитке због најезде пустињских скакаваца. Усеви су веома оштећени, па Организација за храну и пољопривреду при Уједињеним нацијама – ФАО разматра економске последице у заједницама које је задесила та пошаст и помаже им да се опораве.

У округу Туркана животиње се боре за храну с милијарду гладних скакаваца. Као резултат тога, козе не дају довољно млека да би се породице прехраниле.

„Наши стари су некада говорили о пустињским скакавцима, али ово је први пут да сам их видела. Они једу траву, па наше козе сада дају мање млека“, каже Ана Амураи, мајка седморо деце, и додаје: „Некада сам добијала осам бокала козјег млека, сада само један. Зато сам принуђена да у млеко додајем воду, како би било довољно за сву децу“.

Чобани су забринути да неће бити довољно хране за живину пошто наилази сушни период.

Мосес Аренг, чобанин и члан асоцијације „Лоргум“, пита се зашто су се пустињски скакавци уопште појавили у тако великом броју. „Када би сада нестали и бог нам дао мало кише, пашњаци би се регенерисали. Ако не падне киша више од месец дана и скакавци доврше пашњаке, наша стока ће умрети од глади и болести“.

Пољопривредници у округу Туркана су проценили да је до сада већ уништено око 20 одсто усева. „За те људе то већ значи недостатак хране“, потврђује Силали Турквел, менаџер за пољопривреду у Централној Туркани. „Био је мрак када су се скакавци појавили. Људи су плакали, сумануто трчећи свуда, зато што такав призор никада раније нису видели.“

ФАО је у Кенији обучила на стотине приправника у Националној служби за младе као део акционог плана за јачање владиног надзора и контроле највеће инвазије скакаваца коју та држава памти у последњих 70 година.

Од почетка јануара до августа ове године надгледали су више од 600.000 хектара дуж источноафричког региона. Према проценама Светске организације за храну и пољопривреду, до сада је убијено више од петсто милијарди скакаваца у читавом региону и тако су спречени да оштећују усеве и пашњаке. То је успех, али опасност од поновне најезде при крају године тражи пажљиво и константно надгледање, упозорава ФАО. 

До краја године, многи људи у источној Африци могу остати без хране због пустињских скакаваца. Сада, са ковидом 19 као додатним фактором, и великим бројем људи који су већ остали без хране и пре најезде, ситуација у региону је веома драматична. 

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво