Читај ми!

За „деду" ти-рекса платио три милиона евра

Скелет претка тираносауруса рекса, продат је у Паризу за више од три милиона евра анонимном колекционару.

Продаја остатака старих око 150 милиона година, односно костура дугог десет, и високог 3,5 метра, потврђује све јаче одушевљење овом врстом фосила посебно код купаца који имају приватне колекције. 

Ретки костур алосауруса, један од најстаријих диносауруса, који се сматра „дедом" застрашујућег ти-рекса, на аукцији је продат за нешто више од три милиона евра.

Продат је анонимном купцу, у периоду у коме влада „права помама" за куповином скелета некадашњих становника Земље, преноси lefigaro.fr.

Често понудом великих сума, као што је то било и овог пута, појединци онемогуће истраживачке центре и музеје да купе овакве вредне остатке.

Иначе, рекорд у овој категорији оборен је 6. октобра у Њујорку, када је 67 милиона година стар костур ти-рекса продат за 31,8 милиона долара.

Реч је о једном од најкомплетнијих и најочуванијих примерака те врсте на свету.

Прошле године, скелетни остаци неколико диносауруса понуђени су за продају у Паризу када су четири примерка из доба Јуре и Горње Креде тражили купце и процењени да вреде између 700.000 и 900.000 евра.

Године 2018, један филипински бизнисмен понудио је, исто на аукцији у Паризу, костур алосауруса, који је стар око 150 милиона година, и остатке и једног диплодокуса по почетној цени од 2,8 милиона евра.

 

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво