Велики успех наших ђака из Центра за таленте- шеснаест медаља на три међународна такмичења

Годинама уназад, полазници Регионалног центра за надарену талентовану децу и омладину освајају значајна одличја како у Србији, тако на међународним такмичењима.

Прве кораке у свету науке многи, сада светски познати млади научници, направили су управо у надалеко познатом Центру за таленте. Ту су научили како се изборити са мноштвом података, како користити литературу, написати научни рад и, на крају, како га презентовати и одбранити. Најновија одличја стигла су из Индонезије и Туниса.

На Европској географској Олимпијади, Интернационалном такмичењу истраживачких радова младих научника у Индонезији и Интернационалном фестивалу науке у Тунису, дванаест полазника центра освојило је шеснаест медаља и две специјалне награде.

Милица Милисављевић, Лјиљана Коњевић, Нада Матејић, Огњен Срзентић, Анисија Савић и Мара Раичковић освајачи су медаља и специјалних награда на такмичењима у Индонезији и Тунису, док су Михајило Ђорђевић, Илија Витошевић, Василије Пантелић, Лука Ђуровић, Петар Михајловић и Митар Арсовић медаљама окићени на Европској географској Олимпијади.

Љиљана Коњевић, ученица Математичке гимназије, истиче да су такмичења била захтевна, пре свега због временских ограничења.

„Ове године сам учествовала на два међународна такмичења и са оба доносим награде. Са ИФЕСТА у Тунису доносим сребрну медаљу, а са ИРЦИСА из Индонезији доносим специјалну ВИП-а награду. Било је веома тешко јер је у року једног или два дана требало излозити све радове."

У конкуренцији петнаест европских земаља, на Европској географској Олимпијади, екипа из Србије састављена од ученика Прве крагујевачке гимазије, Гимназије „Бора Станковић" из Ниша, Четрнаесте београдске гимазије и Гимназије „Патријах Павле" освојила је екипно прво место.
Митар Арсовић из Прве ктагујевчке гимназије освојио је златну медаљу. Додатна потешкоћа на такмичењу чинили су сложени тестови на енглеском језику.

„На овогодишној Међународној олимпијади из географије, европској, која је по први пут одржана „онлајн", што је наравно представљало нови изазов за организаторе, а и за саме такмичаре , желим да нагласим да је Србија као земља остварила набољи екипни пласман. Освојили смо, као екипа, пет медаља, од којих су две биле златне, две бронзане и једну сребрну."

„Наши полазници постигли су фантастичне разултате. Освојили су шеснаест медаља и две специјалне награде. У питању су истраживачки радови и Европска географска Олимпијада, захтевна такмичења, изузетно захтевна, али су показали максималну приврженост, пожртвованост и, наравно, знање." истиче Никола Срзентић, руководилац Центра за таленте Београд.

Он додаје да су нас наши млади таленти навикли на велике и значајне успехе на међународним смотрама, а да су у времену пандемије савладали додатни изазов - „онлајн" такмичења.

Већ у новембру младе таленте очекује Светско првенство истраживачких радова у друштвеним наукама. То ће бити прилика за нова искуства, познанства и, наравно, нове медаље.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво