Како се најпоузданије процењује емпатија?

Истраживачи Универзитета у Калифорнији открили су да се способност особе да осећа емпатију може проценити проучавањем њених можданих активности док се одмара.

Емпатија се традиционално процењује коришћењем упитника и психолошким проценама. Резултати ове студије нуде алтернативу људима који имају потешкоћа у попуњавању упитника, попут оних са тешким менталним болестима или аутизмом, рекао је један од аутора, др Марко Јакобони, професор психијатрије и биобихевиоралних наука на Медицинској школи Kалифорнијског универзитета.

„Процена емпатије често је најтежа у популацији којој је најпотребнија“, рекао је Јакобони. Емпатија је ʼкамен темељацʼ менталног здравља и благостања. Такође, помаже нам да предвидимо осећања, понашање и намере других, истакао је.

За ову студију, истраживачи су окупили 58 учесника старих од 18 до 35 година. Подаци о активности мозга у стању одмора прикупљени су коришћењем функционалне магнетне резонанце, неинвазивне технике којом се мере и мапирају активности мозга на основу малих промена у протоку крви. Учесницима је речено да да гледају статични крст на црном екрану и пусте мисли да лутају. После тога, попунили су упитнике за мерење емпатије. У њима се тражило да оцене у којој мери их описују изјаве попут „често осећам нежност и забринутост према људима који су мање срећни од мене“ и „понекад покушавам да боље разумем своје пријатеље замишљајући ствари из њихове перспективе“, и то на скали од пет тачака. Истраживачи су користили машинско учење, облик вештачке интелигенције који у подацима уочава обрасце које традиционална анализа података можда не би успела да открије.

„Открили смо да, чак иако се људи не баве директно задатком који укључује емпатију, мождана активност унутар тих мрежа може открити емпатичну диспозицију људи“, рекао је Јакобони. „Лепота студије је што су нам мерења магнетне резонанце помогла да предвидимо резултате упитника сваког учесника.“

Резултати студије могли би да помогну здравственим радницима да боље процене емпатију код пацијената који имају потешкоћа у попуњавању упитника или изражавању емоција. Такође, могли би да унапреде лечење одређених психичких поремећаја.

 

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара