Шта крије британски замак

Замак је и даље најмоћнији симбол прошлости Острва. Он је подсетник на хиљаду година историје, кад је од средства за напад и ширење територије, преко стратешких упоришта грађанских ратова, прерастао у романтичне рушевине које су надахнуле целу једну генерацију писаца и сликара.

До рођења ћерке, Хенри Осми је земљу довео у изузетно осетљив положај.

Његов брак са Аном Болен и њено спорно погубљење довели су до раскида с Католичком црквом и потом до распуштања манастира. Сви ти догађаји покренули су реформацију енглеске цркве. 

Замак Кенилворт као симбол златног доба 

Хенри Осми је током владавине одабрао Кенилворт у Ворикширу као отмен стари замак који треба одржавати „за наше уживање и задовољство“, како је рекао.

Замак је пружао најмодерније услове стамбене удобности. Изузетан по расвети, начину на који је замак саграђен у окружењу пуном зеленила, паркова и спортских објеката – била је то палата.

Кад је Хенријева ћерка Елизабета Прва заузела престо 1558. године, Кенилворт је био у рукама њене љубави из детињства Роберта Дадлија, ерла од Лестера, који је наставио да уноси измене у замак да би се додворио својој краљици.

Међутим, једна особа је стајала на путу њиховој вези, то је била Дадлијева супруга. Због њене загонетне смрти, кад је наредне године пала низ степенице, уместо да Дадли буде слободан како би могао поново да се ожени, он је оптужен да је крив за њену смрт.

Био крив или не, Дадли је сад био пожељан племић и озбиљан кандидат да испроси краљичину руку.

Иако је била опрезна због скандала око смрти његове жене, Елизабета је ипак неколико пута посетила Кенилворт.

Уз грмљавину пушака, пуцање ватромета и фанфаре, трубаче одевене у свилу, Госпа од језера, чуварка Екскалибура, појавила се тамо, на острвцету усред великог језера које је некад окруживало замак.

Госпа од језера је онда објавила да замак Кенилворт чува још од доба краља Артура и да га сад, уз сву његову моћ, нуди краљици Елизабети.

Како је краљица реаговала? Сигурно је уживала у спектаклу, али су је чули да се приватно шали како је ионако све што су јој понудили већ њено.

Дадлијево евоцирање Камелота послужило је сврси. Тјудорови су тврдили да потичу директно од краља Артура, па је то био још један покушај да се Елизабетина владавина озакони пошто ју је папа прозвао краљицом копилетом.

Дадли је Кенилворт претварао у експонат златног доба Елизабете.

Рушевине замка су постале део романтичног сензибилитета који је почео да се јавља као реакција на све заступљенију индустријализацију руралних предела.

Довеле су до нове, такозване живописне естетике, што је израз који је сковао свештеник Вилијам Гилпин у својим књигама за путнике без циља.

Гилпин је путницима саветовао да истраже „лице земље по правилима живописне лепоте“, а рекао им је и да блистави остаци древне архитектуре, као што су рушевине замкова, заслужују наше поштовање.

У овом дивном одломку из једне од његових књига навео је чак и начела савршене рушевине замка.

„После свега што нам уметност може подарити, своју рушевину на крају морате ставити у руке природе. Уколико вам маховина и лишајеви не израсту у изобиљу на зидинама, ако вам бршљан не прекрије стубове или се не завуче међу украсе на готским прозорима, ако из процепа не вири пепео или се дуга завојита трава не таласа над разрушеном грађевином, ваша рушевина ће бити недовршена.“ 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво