Потомци Викинга, одлични виноградари

Краљевина Шведска обилује јединственим лепотама. Као једна од најнапреднијих држава, има веома висок стандард за све категорије становништва, добар образовни и здравствени систем. Много тога може да се научи и доживи у Шведској, али верујемо да ретко ко зна да у тој земљи љубазни домаћини послужују вином из сопствених винограда.

Виноградарство у Шведској постаје све популарније, посебно у региону Сконе, на југу те државе. Тренутно на тој територији има више од 40 великих винограда.

Због климатских промена у том делу Скандинавије и температура се променила. У просеку је порасла за један степен Целзијусов, што је пријало одређеним врстама флоре и фауне.

Међутим, ако мислите да је то главни разлог „винског бума“, варате се. Ипак је наука умешала своје прсте. Реч је о новој сорти грожђа „соларис“.

Њен креатор је немачки научник који је изгледа успео да споји неспојиво: хладну Шведску и винову лозу жељну сунца.

Соларис је јединствена сорта грожђа. Карактеристична је по томе што зри чак и на северу и што лозу не треба прскати.

Засад се на југу Шведске производе углавном бела, стона вина прилично доброг квалитета.

Међутим, многи виноградари експериментишу и са црвеним винима како би добили јединствени укус и „специфичну скандинавску ноту“.

У винарији „Арилду“, која је смештена на северу округа Сконе, производњом вина се баве већ десетак година.

Из године у годину бележе све веће успехе, бербе су одличне а њихова вина добијају све боље оцене за квалитет.

Једино што би могло да се побољша јесте продаја јер, руку на срце, искрени су виноградари, ретко ко ће помислити да из Шведске на светска тржишта стижу квалитетна вина.

И зато, пре било каквог закључка, у винарији „Арилду“ поручују – најбоље је да вино прво пробате, па онда о њему судите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво