Галаксија у којој блеште нове звезде рођене у блиском сусрету

Галаксија неправилног облика NGC 4485 показује све знаке судара и прожимања са галаксијом у проласку. Тај случајни сусрет распршио је нову генерацију звезда, и вероватно планета.

На десној страни галаксије сијају звездане формације, што се види у обиљу младих плавих звезда и розикастих маглина које су инкубатори за звезде.

Лева страна, међутим, изгледа нетакнута. Њу чине назнаке претходне спиралне структуре галаксије, која је, у своје време, пролазила кроз нормалну галактичку еволуцију.

Галаксија NGC 4490, која је већа и која је кривац за ову појаву, на дну је кадра.

Две галаксије судариле су се пре неколико милиона година и сада су удаљене једна од друге 24.000 светлосних година.

Њихов „гравитациони рат“ створио је таласасте површине гаса и прашине велике густине у обе галаксије. Ова активност била је окидач за прави налет звезданих формација.

Ова галаксија је блиски пример те врсте космичких судара који су били чешћи милијарде година раније, када је космос био мањи а галаксије ближе једна другој.

Галаксија NGC 4485 је удаљена двадесет пет милиона светлосних година и налази се у сазвежђу „Ловачки пси“.

Ова нова слика коју нам је обезбедио свемирски телескоп „Хабл“ помоћу своје широкоугаоне камере, даје нам дубљи увид у сложеност еволуције галаксија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара