Филм „Непотписане” на Мартовском фестивалу

Документарни филм „Непотписане“ у продукцији РТС-а, по сценарију и у режији Валентине Делић, биће премијерно приказан у петак, 29. марта, у Дому омладине, у 21 сат у сали Американа.

Филм прати драматичну судбину групе младих ангажованих новинарки уочи Другог светског рата. Оне на месту данашње Нушићеве улице у Београду покрећу 1936. године један друштвено ангажовани часопис. Раде у полуилегали. Високообразоване су. Са огромним жаром прате актуелне светске теме: Шпански грађански рат, жене у свету и њихова права, филм, позориште, књижевност, ликовну уметност. Брину о здрављу и васпитавању деце.

Упозорење

Посебно упозоравају на опасност надолазећег фашизма. Боје се да се не увиђа мера опасности коју он доноси: „Данас, кад се рат већ води на извесном делу земље, жене читавог света не смеју остати равнодушне при помисли о неминовности једног општег покоља. Оне се морају борити свим средствима да до њега не дође, јер су свесне да ће при данашњим страховитим ратним средствима, светски рат који је управо прошао изгледати као играчка према једном будућем рату, и да ће она, њихова деца и мужеви, бити храна тим страшним оруђима", пишу новинарке часописа који се звао „Жена данас".

Забрана часописа

Све време „Жену данас" прати опрезно око цензуре. Спретно четири године успевају да пишу критичке и ангажоване текстове без прекида, али је часопис ипак забрањен 1940. године, пошто новинарке организују потписивање петиције да жене добију право гласа.

Након окупације Југославије, ове новинарке ангажују се у антифашистичким активностима. Филм „Непотписане" открива шта су све биле спремне да ураде, колико су жртвовале и каква их судбина чека. Сценарио за филм је урађен на основу њихових текстова и ратних мемоара оних које су преживеле.

Југославија, у којој ове новинарке живе и раде, била је поред Совјетског Савеза европски преседан у масовности којом су се жене ангажовале у антифашистичком покрету.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара