Ванземаљци који недостају

Нова сазнања о томе како је наша атмосфера изгледала пре неколико милијарди година могла би бити кључна у потрази за животом ван Земље.

Узмите дубок дах. Око 20 процената ваздуха који је ушао кроз ваша уста или ноздрве чини кисеоник ‒ гас који је неопходан већини живих бића да би преживела. Донедавно се мало знало о томе како је наша атмосфера изгледала пре 1,87 милијарди година, када су микроби представљали једини облик живота на планети. Геолози су на терену, у северној Канади, први пут доказали да је кисеоника тада било врло мало.

Сматрало се да је присуство кисеоника у атмосфери планете показатељ да би она могла бити настањива, каже Ноа Планавски, биохемичар са Јејла и коаутор једне нове студије. Зато су свемирски телескопи прављени тако да открију обиље овог гаса. Међутим, ако средина са врло ниском концентрацијом кисеоника ипак може да подржи живот, свемирски телескопи (који не могу да открију ниске концентрације кисеоника) можда никада неће успети да пронађу такав живот. „Чак и ако (такве планете) врве од живота, оне могу да изгледају, са удаљене тачке са које се посматрају  ‒ као мртве планете", каже Планавски.

Његов тим је у стенама тестирао концентрацију церијума, помоћу којег се мери колико је кисеоника било у прошлости. Кисеоник се везује за церијум у морској води и тако га одстрањује, остављајући мање церијума који се таложи у депозитима у седиментним стенама. Мерени нивои церијума одговарају концентрацијама кисеоника од око 0,1 проценат од постојећих атмосферских нивоа, открио је тим.

Овако прецизни подаци, каже Планавски, треба да помогну да се конструише следећа генерација телескопа направљених за лов на живот у другим световима. Они који се тренутно праве, као Свемирски телескоп „Џејмс Веб", на пример, не могу да открију кисеоник у тако ниским концентрацијама, каже Едвард Швитерман, астробиолог са Универзитета Риверсајд у Калифорнији, који није био укључен у ово истраживање.

Будуће мисије и модели свемирских телескопа могу бити способнији да открију ниске концентрације кисеоника.

Приредио Бојан Главонић 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара