Нобелова награда за физиологију и медицину: велика открића, велика очекивања

Научни Нобелов комитет Института Каролинска донео је одлуку да овогодишњу Нобелову награду за физиологију и медицину добију заједно научници Џејмс Алисон из САД и Тасуку Хонџо из Јапана, за открића која су кључна за успешну борбу против рака, конкретно, „инхибицијом негативне регулације имуног система“.

Откриће се сматра посебно значајним с обзиром на чињеницу je према подацима СЗО, у 2018. години од рака умрло 9,6 милиона људи. Наиме, канцер је други на листи узрочника смрти у свету.

Проф. др Џејмс Алисон је проучавао протеин који функционише као кочница нашег имунског система. Протеин који спречава имунски одговор, не дозвољава организму да се бори за живот нападајући туморске ћелије. И нема епохалних открића преко ноћи ‒ реч је вишегодишњем истраживачком раду.

Др Џејмс Алисон је професор имунологије на Универзитету у Тексасу и директор Института за истраживање рака „Паркер". Живот и радни век посветио је овим истраживањима. Откривши кључни проблем ‒ да у нама постоји протеин који омета борбу против рака, пронашао је начин да се отпусте кочнице и да се допусти имунским ћелијама да нападну тумор. Ослобађање имунских ћелија је први корак. Ово је поједностављен приказ суштине научног рада од кога се, с правом, очекује много.

Наравно, цео поступак истраживања, добијених доказа, закључци и нове научне смернице више личе на шифровано писмо са много стручних израза и имунолошких скраћеница. После више од двадесет година посвећености односу имунитета и канцера, проф. др Алисон је развио нов приступ у лечењу.

Паралелно, проф. др Тасуку Хонџо из Јапана такође открива протеин који кочи имунски одговор на туморске ћелије, али са другачијим механизмом деловања.

Седамдесетшестогодишњи јапански имунолог, познат по идентификацији програмираног протеина ћелијске смрти, није у својим истраживањима одустајао док није доказао да није довољно ослободити имунске ћелије, већ треба спречити протеин који смета организму да се бори. Откривен је протеин са механизмом који смета имунским ћелијама да нападну тумор.

Др Хонџо је професор имунологије Универзитета у Кјотоу, заменик генералног директора Института за напредне студије Кјото и члан Јапанске академије наука али је познат као светски научник ‒ пре седамнаест година изабран је за страног сарадника Националне академије наука САД и члана Немачке академије природних наука Леополдина.

После објављивања Нобелове награде за физиологију и медицину, првог октобра увече, професор Хонџо је на конференцији за штампу једноставно рекао да је награда за њега велика част и да је изузетно срећан. Захвалио је колегама, студентима, пацијентима и породици.

Научни Нобелов комитет Института Каролинска у Стокхолму је у образложењу важности награђених сазнања изнео став да ови научни докази дају нов оријентир у терапији тумора. Више од стотину година научници су покушавали да ангажују имунолошки систем у борби против рака, али су досадашња сазнања била скромна. Открића двају лауреата сматрају се веома значајним и суштински би требало да утичу на развој нових терапија.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво