Зеленије технологије за очување планете

Не штедимо енергију само да бисмо уштедели новац већ и да бисмо сачували планету, чуло се на петој међународној конференцији Енергетски извори и технологије за очување животне средине ‒ ЕФЕА 2018, где су и наши истраживачи представили своје радове.

Организацију овогодишње конференције преузео је Факултет за грађевинско и индустријско инжењерство „Сапиjенца" Универзитета у Риму, у сарадњи са Универзитетом у Л'Аквили, Универзитетом у Валaнсјену и Универзитетом Нортамбрија.

На конференцији ЕФЕА представљени су радови о иновативним технологијама у областима обновљивих енергетских система, електричног и хибридног транспорта, напредних енергетских система и мрежа, као и сигурносних система и закона који их прате, био-горива и других обновљивих извора енергије.

„Са више од 70 радова у осам сесија, три радионице, панел сесијом о интеграцији Евро-медитеранског енергетског система и многобројним постер презентацијама, ЕФЕА 2018. наставља традицију претходних конференција одржаних у Њукаслу, Паризу и Београду", рекао је за Портал Образовно-научног програма председавајући конференције Езио Сантини, професор Факултета „Сапијенца" Универзитета у Риму.

„Конференција је међународног карактера, покренули смо је 2010. године са намером да омогућимо истраживачима из сиромашнијих земаља да представе своје резултате и да чују предавања експерата из наших најзначајнијих стручних организација", рекао је др Кришна Бусавон, један од оснивача те конференције, професор Универзитета Нортамбрија из Њукасла.

Иновативан приступ наших истраживача

Специјална секција „Дизајн, контрола и примена енергетски ефикасних технологија и система" у којој су учествовали истраживачи из Београда и ове године је изазвала доста пажње.
„У Србији се ради на постојећим изворима енергије, и покушава да се они учине чистијим и зеленијим. По мом мишљењу, такав приступ колега из Србије је потпуно другачији од свега што се ради у осталим земљама Европе и ја га видим као мост који повезује старе технологије у области енергетике и примену обновљивих извора енергије попут фотоволтаика, ветрогенератора итд.", додао је професор Бусавон.

„На свим конференцијама ЕФЕА, Београдски универзитет је организовао специјалне секције на којима су представљани радови из области енергетске ефикасности и енергетског менаџмента. Ове године мултидисциплинарност смо постигли представљењем шест радова чији су аутори истраживачи са Електротехничког, Машинског и Архитектонског факултета", рекла је др Лепосава Ристић, доцент Електротехничког факултета у Београду.

Специјална секција на конференцији ЕФЕА 2018. била је посвећена сећању на изненада преминулог вишег научног сарадника др Александра Николића који је покренуо повезивање истраживача у Србији и представљањe њихових достигнућа у области енергетске ефикасности и технологија које штите животну средину на међународном нивоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво