Читај ми!

Рађање шведског поп чуда – 50 година од победе групе АББА на Песми Евровизије

За многе познате певаче није могуће утврдити када су тачно постали популарни и у ком тренутку смо почели да волимо њихову музику. Када је реч о групи АББА, чије песме и даље радо слушамо, тачно се зна да су срца европске, а убрзо и светске публике, освојили 6. априла 1974. године – победом на Песми Евровизије у Брајтону.

Рађање шведског поп чуда – 50 година од победе групе АББА на Песми Евровизије Рађање шведског поп чуда – 50 година од победе групе АББА на Песми Евровизије

Магична ноћ у априлу – тако се у шведским медијима често назива 6. април 1974. године, када је група АББА забележила прву победу на Песми Евровизије за ту земљу чиме је утрла пут целој музичкој индустрији те земље.

Све је почело четири године раније, када се група – коју су од раније чинили Бјорн Улвеус и Бени Андерсон, а тада су им се и формално прикључиле и Ани-Фрид Лингстад и Агнета Фелтског – појавила у емисији шведске телевизије "Festfolket".

Упркос томе што је програм наилазио на разне критике, то није омело групу да настави да осваја шведско музичко тржиште.

Први хит People Need Love који је забележила група под именом "Björn, Benny, Agnetha & Anni-Frid" достигао је 17. место на шведској топ листи у јуну 1972, а био је и први сингл групе који је ушао на америчке топ листе.

Први пут на Мелодифестивалену

Већ следеће године група је дебитовала на Мелодифестивалену, шведском избору за представника на Песми Евровизије.

Квартет се на сцени студија шведске телевизије представио са песмом Ring ring, а заузели су треће место.

Убрзо након тога, менаџер групе Стиг Андерсон осмислио је име по којем је група постала препознатљива у целом свету – АББА – акроним састављен од почетних слова имена чланова групе.

Открили су да се и фабрика из Гетеборга која од 1838. производи конзервирану рибу такође зове "Абба", због чега су морали да уђу у преговоре.

Касније је у једном интервјуу откривено да су им из фабрике током разговора рекли да могу да користе име све док се не буду срамотили због онога што раде.

Друга шанса за Песму Евровизије – овог пута као АББА

Шведска телевизија их је позвала да учествују на Мелодифестивалену 1974, са циљем да Песму Евровизије искористе за боље позиционирање на међународном музичком тржишту.

Уз промену имена и пуни ентузијазма, одабрали су песму Waterloo, а инспирација за сада већ чувени стајлинг су им биле тада све популарнији британски глам-рок бендови.

На шведском избору за представника на Песми Евровизије те године надметало се десет такмичара – четири жене, три мушка вокала, две групе и један дует.

О представнику су одлучивали чланови жирија које су одредили ТВ центри у 11 шведских градова. У сваком жирију било је 15 чланова старости између 16 и 60 година, а свако од њих је оцењивао три песме које су им се највише допале – најбољој три поена, другој два, а трећој један поен.

Фестивал је одржан 9. фебруара у великом студију Шведске телевизије у Стокхолму, а победу однела је група АББА, која највише поене није добила само од чланова жирија у Стокхолму и Малмеу.

Ипак, разлика је, у односу на другопласираног Ласеа Бергхагена, била готово 100 поена, због чега је тријумф на Мелодифестивалену био прилично убедљив.

Припреме за Брајтон

Велика Британија је те године била домаћин Песме Евровизије, уместо Луксембурга који је забележио две победе заредом, али су одустали од организације због недостатка новца.

Осим тога, такмичари те године нису морали да певају на матерњем језику, па је, поред Велике Британије, још пет земаља одлучило да се представи са песмом на енглеском језику.

Међу њима су били и представници Шведске који су са енглеским стиховима већ бележили успехе на топ листама.

На Песми Евровизије у Брајтону било је доста познатих такмичара, од којих су многи важили за фаворите.

Земљу домаћина представљала је аустралијска певачица Оливија Њутон Џон, која је већ тада иза себе имала три албума, а неколико година касније прославиће се и као глумица у популарном мјузиклу Бриљантин.

Италију је представљала Ђиљола Чинкуети, евровизијска победница која је први трофеј за ту земљу подигла десет година раније, са песмом Si (Да).

Италијански РАИ морао је да одустане од емитовања такмичења пошто се 12. маја одржавао референдум о укидању развода, па је постојао страх да би наслов и речи песме могли да утичу на одлуку бирача.

Ипак, поједини гледаоци су могли да прате фестивал путем швајцарске и југословенске телевизије, а РАИ је одложено емитовао такмичење у јуну.

Југославију је у Брајтону представљала „Корни група“ са песмом Генерација '42. Бенд је предводио Корнелије Ковач, а главни вокал био је Златко Пејаковић.

Жреб је одлучио да баш они наступе, а самим тим и деле гардеробу, пре групе по којој ће се то издање такмичења највише памтити.

Диригент као Наполеон

Упркос бројним звездама које су важиле за фаворите, када се диригент Свен-Улоф Валдоф појавио пред оркестром обучен као Наполеон, било је јасно да су Швеђани спремни да заблистају пред европском публиком.

Иако је костим диригента насмејао публику, чим су први тактови песме почели, целокупна пажња је била усмерена на сцену и на колоритни квартет са севера Европе.

На Ватерлоу се и Наполеон предао, а на сличан начин сам се и ја сусрела са својом судбином" – стихови су који на несвакидашњи начин описују љубавне јаде. Међутим, када је гласање почело, изгледа да члановима жирија то није превише сметало.

Шведска је те магичне ноћи у априлу забележила прву победу на Песми Евровизије – АББА је освојила 24 поена, а друго место је, упркос статусу фаворита, заузела Ђиљола Чинкуети.

Славље се из концертне дворане "The Dome" преселило у Гранд хотел и то у апартман који, симболично, носи Наполеоново име.

Улазак у легенду

Након тога, песма Waterloo почела је свој живот на светским топ листама. Осим у Шведској, победничка песма достигла је прво место у Белгији, Данској, Ирској, Финској, Холандији, Француској, Великој Британији, Швајцарској и Јужној Африци.

На чувеној америчкој Билбордовој топ листи врхунац је било високо шесто место, а о томе да се на том списку није лако изборити за сам врх, говори и чињеница да је група АББА само једном била на првом месту и то тек са песмом Dancing Queen 1976. године.

Међутим, за љубитеље Песме Евровизије, победничка композиција у Брајтону заувек ће остати најбоља. Приликом обележавања 50. годишњице Евросонга, на специјалном такмичењу у Копенхагену 2005. године, песма Waterloo је поново убедљиво победила са више од 130 поена разлике над другопласираном композицијом Nel blu di pinto di blu.

У Шведској ће и данас на најразличитије начине бити обележен велики јубилеј, који се сматра и датумом пробоја шведске музичке индустрије у светски врх. 

Шведска телевизија током целе године припрема специјалне програме, а осим посебног концерта, окупили су и најзначајније шведске певаче да у знак захвалности отпевају чувену песму Thank You for the Music.

Игром случаја, због прошлогодишње седме победе Шведске на Песми Евровизије, овогодишње такмичење се одржава у Малмеу.

Иако се све у вези са програмом и даље чува у тајности, организатори сигурно неће пропустити прилику да са евровизијском публиком обележе велики јубилеј.

Од разилажења до поновног окупљања и новог албума

Група АББА се разишла 1982. године, на врхунцу популарности, али њихове песме се и даље слушају и на венчањима и у клубовима, а неизоставан су део програма бројних радио-станица и ТВ програма.

Упркос појединим заједничким појављивањима, квартет од распада није наступио заједно. Барем не у физичком облику. Пре три године, цео свет је са нестрпљењем чекао нови албум групе.

Двоструки сингл је у септембру 2021. најавио албум Voyage на којем се нашло десет потпуно нових песама групе АББА, а од маја 2022. године у Лондону се одржавају наступи такозваних "абатара" – дигитално генерисаних чланова чувеног квартета.

Нови албум дао је наду многобројним обожаваоцима да ће их можда, барем још једном, видети како заједно изводе највеће хитове. Док се то не догоди, остаје нам да уживамо у ненадмашној музичкој заоставштини групе АББА.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво