Читај ми!

Циклус концерата „Сезона младих“ обележава јубилеј Радио Београд 2

У оквиру обележавања 65 година постојања програма културе и уметности, Радио Београд 2, у сарадњи са Установом културе „Гварнеријус“, реализује други циклус концерата под називом „Сезона младих“. Ана Ћирица, уредник у Музичкој редакцији Радио Београда 2 у Јутарњем програму говори по чему се овај циклус разликује од претходног и којом динамиком ће се одвијати концерти.

За разлику од првог циклуса Најбољи млади пијанисти који је обухватио пет пијанистичких реситала, овај други циклус разликује се по извођачком саставу и по броју концерата, јер ће бити одржано укупно осам концерата до маја следеће године, наводи Ана Ћирица.

„Реч је о различитим извођачким саставима у смислу мањих камерних ансамбала, дакле од дуа преко трија до квартета. Када кажем дуо ту мислим на спој виоле, контрабаса или гласа са клавиром, клавирског трија или трија са кларинетом, до квартета гудачког и квартета гитара“, додаје гошћа Јутарњег програма.

Први концерт је већ одржан 31. октобра на коме је наступио „Београдски трио“. Следећи ће бити одржан 29. новембра на коме ће свирати трио "P Piccolo", потом у децембру наступа вокална уметница Мина Глигорић са пијанистом Миливојем Вељићем. Јануар је резервисан за контрабасисту Филипа Дукљанова и пијанисту Душана Егерића, фебруар за виолисткињу Кату Стојановић и пијанисткињу Сању Четровић. Гудачки квартет „Мераки“ наступа у марту, ансамбл „Монк“ у априлу, а квартет гитара ће заокружити овај циклус концерата.

Заједничка нит свих ових концерата је да се изводе дела домаћих аутора, а извођачи сами бирају програм. Трио "P Piccolo", ће свирати свирати дела Драгане Јованович, поред Шостаковича и Пјацоле.

Ана Ћирица позива све заинтересоване да на адреси info@guarnerius.rs резервишу место, уз напомену да ће сви концерти бити директно преношени на Радио Београду 2.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво