Читај ми!

Последња песма „Битлса“ подгрејала страхове од вештачке интелигенције

Дуго очекивана последња песма „Битлса“, биће објављена данас. Коришћењем вештачке интелигенције, у песми ће се чути гласови сва четири члана чувеног бенда. Иако је до пре неколико година примена те технологије у креативној индустрији, била тешко замислива, данас је реалност.

„Ево га, Џонов глас је кристално јасан", рекао је Пол Макартни након што је чуо глас Џона Ленона који је користећи старе снимке створила вештачка интелигенција.

Захваљујући њој, бенд из Ливерпула који већ 53 године не свира заједно, објавиће нову песму Now and then. Мишљења стручњака о питању да ли су дела настала коришћењем вештачке интелигенције уметност или то нису – су подељена.

„Ми се тога већ дуго плашимо, а сад кад је постало реалност мислим да више него икад људи у музичкој индустрија треба да се припреме да користе то, а не да беже од тога“, сматра Душан Алагић, композитор и музучки продуцент.

Нови модели машинског учења који се називају генеративни постали су широко доступни и нашли су своју примену у филмској, медијској и музичкој индустрији.

„Они су прилично инпресивни на први поглед. Ипак, није тешко увидети да је неки садржај креирала вештачка интелигенција уколико знате шта гледате, али за просечног гледаоца то зна да буде јако уверљивио“, напомиње Денис Аличић, инжењер вештачке интелигенције.

Иако пружа велике могућности упућени сматрају да ће вештачка интелигенција тешко заменити људску креативност, али може помоћи уметницима као паметан, ефикасан и инспиративан помоћник.

„Мислим да смо још увек у времену у којем ће то бити продужене руке човека. Могу да се плашим шта ће бити за пар генерација, али имам неки утисак да ће то нашој генерацији да користи“, наводи Алагић.

Уметници широм света забринути су јер вештачка интелигенција брзо копира уметнички стил на чије стварање се троши много времена.

На овогодишњем такмичењу уметничке фотографије коју организује компанија „Сони“ победила је црно-бела фотографија Портрет две жене. Аутор је ипак одбио награду и открио да слику није направио он својом камером, већ вештачка интелигенција.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво