Читај ми!

Сада и тада: Ускоро ћемо чути последњу песму ливерпулске четворке – Now and Then

Софтвер развијен за документарац Питера Џексона „Get Back” коришћен је за одвајање вокала Џона Ленона са демо траке коју је Јоко Оно дала Полу Макартнију после његове смрти.

Дуго очекивана „последња“ песма сва четири члана Битлса Now and Then биће објављена следеће недеље захваљујући истој технологији вештачке интелигенције која је коришћена за побољшање звука у документарном филму Питера Џексона Get Back.

Now and Then је написао и отпевао Џон Ленон касних седамдесетих у свом дому у згради Дакота у Њујорку. Године 1994, Ленонова удовица Јоко Оно дала је Полу Макартнију аудио-касету на којој је писало „За Пола“ са демо снимком ове песме као и песама Free As a Bird и Real Love.

Ове две песме су завршили Макартни, Ринго Стар и Џорџ Харисон и објављене су као синглови у оквиру пројекта Beatles Anthology. Међутим, технолошка ограничења су била таква да Ленонов вокал и клавирска пратња са песме Now and Then нису могли да се изолују и уклопе у снимак са остала три члана Битлса, па се одустало.

Више од четврт века касније, редитељ Питер Џексон је користио софтвер потпомогнут вештачком интелигенцијом за демиксовање оригиналног звука са снимка Мајкла Линдзи-Хога из 1970. на којем Битлси снимају свој последњи албум, Let It Be, како би издвојио инструменте, вокале и разговор, за потребе свог документарца Get Back.

Иста технологија је инспирисала преживеле чланове бенда да поново преслушају Ленонов демо Now and Then. Џексон и тим мајстора звука предвођених Емилом де ла Рејем користили су исту технику да изолују Леноново оригинално вокално извођење од клавирске пратње. Макартни и Стар су продуцирали нове делове за песму, која садржи гитарске делове које је снимио Харисон 1995. и аранжман за гудаче који су написали Макартни, Џајлс Мартин и Бен Фостер. Пратећи вокали са оригиналних снимака песама Here, There and Everywhere, Eleanor Rigby and Because су уткани у нову песму. Џеф Лин је допринео додатној продукцији.

У јуну, Макартни је за Би-Би-Си Радио 4 рекао да је вештачка интелигенција коришћена да се „извуче“ Ленонов глас са снимка на касети.

„Успели смо да узмемо Џонов глас и да га очистимо помоћу ове вештачке интелигенције“, рекао је он. „Онда можемо да миксујемо плочу, као што бисте иначе радили. То вам даје неку врсту слободе.”

Његове примедбе су изазвале забринутост да се вештачка интелигенција користи за генерисање Леноновог гласа. Макартни се касније осврнуо на ову „забуну и спекулације“, појашњавајући: „У овој фази не могу превише да кажем, али да буде јасно, ништа није вештачки или синтетички створено. Очистили смо неке постојеће снимке – процес који траје годинама. Надамо се да ћете га волети колико и ми.”

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво