„Лед цепелин“ пред судом због оптужби за плагијат

Чланови легендарног британског рок бенда „Лед цепелин“, гитариста Џими Пејџ и певач Роберт Плант, појавиће се у уторак пред судом у Лос Анђелесу како би негирали оптужбе да је њихова песма "Stairway to Heaven" плагијат.

Рок група „Спирит“, психоделични бенд из Лос Анђелеса који је постигао запажен успех, али не и интернационалну славу „Лед цепелина“ (Led Zeppelin), тврди да је уводна, меланхолична гитарска мелодија у песми Stairway to Heaven узета из њиховог инструменталног комада Taurus, објављеног 1968. године.

Покојни гитариста групе „Спирит“ Ренди Волф, познат под сценским именом Ренди Калифорнија, који се утопио 1997. године, за живота није покренуо поступак доказивања плагијата, а тужбу је поднео његов заступник Мајкл Скидмор.

„Ако послушате те две песме, сами можете просудити да је у питању крађа. Ти типови су зарадили милионе долара и никада нису рекли 'Хвала' нити понудили да плате, а то је веома болно“, изјавио је Ренди Калифорнија за један часопис непосредно пре смрти.

Федерални суд ни после две године није пресудио да ли је Stairway to Heaven плагијат, али је проценио да има довољно чињеница за отварање поступка.

Судија Гари Клауснер навео је да се две стране сукобљавају око кључног питања - да ли је „Лед цепелин“ могао имати приступ инструменталу Taurus пре него што је снимио Stairway to Heaven 1971. године.

Бенд „Лед цепелин“ свирао је као предгрупа на првом концерту „Спирита“ у САД, 26. децембра 1968. године у Денверу, у америчкој држави Колорадо.

Роберт Плант, Џими Пејџ и клавијатуриста Џон Пол Џоунс поднели су суду изјаву у којој потврђују да никада нису имали музичког додира са „Спиритом“ нити да су слушали музику те групе.

Плант и Пејџ присуствовали су првом рочишту прошлог уторка и изјавили да се молска секвенца којом почиње Stairway to Heaven вековима користи у музици, а да се у тужби не помиње остатак те нумере, која траје око осам минута.

У тужби, поднетој суду у Пенсилванији, такође се наводи да је „Лед цепелин“ у својим песмама више пута користио композиције блуз аутора и да за то никада није платио, а као спорни, помињу се хитови Whole Lotta Love и Babe I'm Gonna Leave You.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара