Фузија џеза и руске традиције на „Нишвилу“

Светски познати руски саксофониста Олег Кирејев наступиће 12. августа на џез фестивалу „Нишвил“ са својим бендом „Орлан“, најавили су организатори.

Састав „Орлан“, који чине и Рустем Галијулин (труба), Олег Јангуров (бас), Сергеј Остроумов (бубњеви), Рустем Каримов (удараљке) и Руслам Воротников (клавијатуре), према оцени критичара на најбољи начин премошћује границе између различитих култура и традиција.

Кроз џез израз, као један од главних темеља правца "world music", састав „Орлан“ представља богату музичку традицију са границе Европе и Азије, односно руске републике Башкирије, одакле су пореклом сви чланови састава.

Олег Кирејев има респектабилну биографију и када је реч о „ортодокснијем“ џезу и наглашава да су пресудни утицај на њега имали легендарни саксофонисти Колеман Хокинс и Декстер Гордон, а од савременијих Мајкл Брекер и Џошуа Редман.

Године 1994. добио је америчку стипендију за усавршавање саксофона у класи коју је водио ништа мање значајни Бад Шанк, са којим је Киријев касније наступао и снимао.

Пажњу светске џез јавности први пут је на себе скренуо још 1989. године када се у Варшави на сешну придружио ритам секцији Мајлса Дејвиса.

Током боравка у САД, снимао је и наступао са многим значајним именима џеза. Кирејев је имао изузетно успешне екперименте у којима је спајао џез и традицију са различитих меридијана, укључујући и Јужну Америку, Далеки исток, Африку.

Његов албум Мандала на којем је сарађивао са афричким музичаримa 2008. године је био номинован за награду Греми у категорији Најбољи савремени џез албум.

Уз сва светска признања, Олег Кирејев је изузетно цењен и у својој домовини и има звање саветника за културу председника Башкирије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара