"Tuxedomoon" 18. маја у Дому омладине

Америчка арт-рок група "Tuxedomoon" наступиће 18. маја у сали „Американа“ Дома омладине Београда, у оквиру светске турнеје на којој у целости изводи свој чувени први албум "Half-Mute", најавио је ДОБ.

Half-Mute је плоча која је 1980. изменила токове популарне музике уносећи у њу авангардне тенденције.

"Tuxedomoon" су једно од највећих имена „новог таласа“ са краја седамдесетих година, амерички састав који је, уз "The Residents", био у жаришту „пост-панк“ естетике у уметничком андерграунду.

Издавачка кућа за коју су снимали, "Ralph Records", била је дом једне аудио мини-револуције, која је поставила нове стандарде када је у питању неконформистичка креација и приступ поп песми, у коме је било дозвољено месање жанрова: од џеза, преко кабареа до психоделичног рока и слободне употребе електронике.

Захваљујући сарадњи са позориштима, "Tuxedomoon" су били и остали пионири мултимедијалног наступа и међу првима су креативно укрштали видео пројекције са концертним наступима.

Њихови каснији албуми такође се сматрају класицима: Desire је у њихову музику унела денс елементе, што их је учинило још комуникативнијим, а трилогија Holy Wars, Ship Of Fools и You из средине осамдесетих, дефинитивно их је устоличила као лидере арт рок звука и обезбедила место у свим долазећим енциклопедијама.

Повратнички креативни тријумф са албумом Cabin In The Sky 2004, представио их је на најбољи могући начин новој публици, одраслој на дигиталном звуку.

Окосницу састава, основаног 1978, и даље чине Стивен Браун, Блејн Л. Рејнингер и Питер Принсипал, сваки за себе јединствена уметничка личност и виртуоз на свом инструменту.

Састав је основан у Сан Франциску и на својом почецима је био везан за калифорнијску сцену, али је у току своје каријере мењао локацију више пута, селио се у Европу и назад у Америку, да би, такође међу првима, постао прави глобални бенд, са члановима групе раштрканим по целом свету.

На концерту у Београду, ови гиганти авангардне поп музике ексклузивно ће извести своје најпознатије дело, албум Half-Mute, први пут у целости.

Обележавање годишњице овог издања почело је прошле године светском турнејом која још увек траје.

У нашем региону, "Tuxedomoon" ће посетити само Београд, што даје додатну важност овом јединственом концерту.

Улазнице су у претпродаји по цени од 1.200 динара, преко „Евентим“ продајне мреже.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара