Читај ми!

Међународни дан и Ноћ музеја – истражите богате музејске ризнице знања

И ове године широм света биће обележен Међународни дан музеја, као и Европска ноћ музеја и други креативни догађаји. Тема овогодишње манифестације у Србији је „Музеји као места за образовање и истраживање“.

Народни музеј ће у оквиру свог програма изложити за јавност најстарију српску рукописну књигу, Мирослављево јеванђеље, које се чува у специјализованој комори на првом спрату музеја.

Током продуженог радног времена музеја од 12.00 до 22.00 сви заинтересовани посетиоци моћи ће да погледају Мирослављево јеванђеље, уживајући у причама које су припремили наши кустоси и сарадници о богослужбеној књизи из последње деценије 12. века, саопштио је Народни музеј.

Због изузетног значаја и вредности, Мирослављево јеванђеље је проглашено за културно добро од изузетног значаја 1979. године, а од јуна 2005. године налази се на листи Унеска, Памћење света. Међународни дан музеја 18. маја у Народном музеју Србије биће употпуњен радионицама и стручним вођењима, који ће нас водити од праисторије до модерног добра, од божанстава и Београдске мумије из Старог Египта до изузетних дела југословенске скулптуре.

Посетиоци ће имати прилике да се упознају са мумијом као најстаријим египатским артефактом у Србији, амулетима од злата, лаписа лазулија и фајанса различите намене.

У другом делу дана, шетајући кроз Галерију југословенске уметности, разговараће се о најистакнутијим примерима модерне скулптуре, богатству различитих уметничких поетика и широким могућностима стваралачких поступака и материјала. Улаз за све посетиоце у Народни музеј је бесплатан.

Поводом Међународног дана музеја, Етнографски музеј ће организовати акцију која ће на занимљив и несвакидашњи начин показати како традиционално нематеријално културно наслеђе може бити и забавно и едукативно за све узрасте.

Посебно визуелно искуство употпуниће пројекције сакривених предмета и српске орнаментике, саопштено је из овог музеја. Током Ноћи у Етнографском музеју (Студентски трг 13), музеј је отворен од 20.00 до 1.00. Улаз у музеј је бесплатан.

Богат програм у Галерији Матице Српске

„Овогодишња тема 'Музеји за образовање и истраживање' наглашава управо значај музеја као динамичних образовних институција које подстичу учење, откривање и културно разумевање", саопштила је раније Галерија Матице Српске.

Како је најављено, од 11:00 у Креативној радионици „Ноћ у музеју“ деца ће се са музејским едукаторима прошетати мрачним простором Галерије и уз помоћ батеријских лампи тражити слике, а у 13:00 је промоција књиге Двадесет година одрастања уз уметност.

На програму од 16:00 је Драмска радионица за тинејџере са Центром за позоришна истраживања, а у 17:00 је породична авантура и креативна радионица у Парку скулптура „На таласима уметности“.

Како је најављено, у 18:00 је „Отворени конзерваторски атеље“, у коме ће посетиоци имати прилику да завире у њихов конзерваторски атеље, док им се од 19:00 пружа прилика да завире у свечане салоне галерије, који носе имена по Теодору Павловићу, секретару Матице српске (1837–1854) и Лепосави Шелмић, управници ГМС (1988–2002), а често нису отворени за јавност.

„Изложба 'Инспирисани Француском' (20:00) показује нам на који начин су српски уметници доживели Француску. Као незаобилазан део тзв. јоие де вивре-а или „радости живота“ јесте било и остало вино, а посебно шампањац, у којем уживају и дан данас сви посетиоци ове земље“, наведено је у саопштењу.

Из Галерије Матице Српске су најавили за 22:00 програм „Бијонсе у Лувру. Уметност, моћ и идентитет“.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији постоји 150 музеја, међу којима је 71 комплексни а 79 специјалних. Међу специјалним музејима 35 је друштвено-историјских, 34 су уметничка, три природњачка и седам економско-техничких. Музеје је лане посетило 2,18 милиона грађана од чега су 1,18 милиона појединачне посете а нешто више од 995.000 групне.

Музеји – чувари културног идентитета и места образовања

„Међународни дан музеја је прослава музеја у читавом свету установљена 1977. године од стране Међународног савета музеја који броји 50.000 инситуција широм света. Разлог за манифестацију је жеља да се истакне важност музеја у развоју друштва, истраживању, проучавању и промовисању богатог културног наслеђа“, наводи директор Природњачког музеја у Београду Славко Спасић.

Овогодишња тема дефинише промењену улогу музеја у друштву, а то је да музеји све више постају центри за едукацију и истраживање.

„У Србији постоји 150 музеја и већина ће се укључити у ову манифестацију. Претходне године су показале да су музеји престали да буду затворене институције. Није више довољно да имате импозантну зграду и огромну збирку предмета, већ да будете инклузивни, приступачни, отворени“, истиче Спасић.

Зато је важно, како каже, да Србија ради на развоју својих музеја, културних институција, јер је то огледало нације и културни идентитет – домаћу публику едуковати, а странцима показати где су дошли.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије