Читај ми!

„Издалека“ отворио 21. ФАФ, Балкан у фокусу

Филмом који је победио на Венецијанском фестивалу, „Издалека“ Лоренса Вигаса, у београдском Дому омладине почео је 21. фестивал ауторског филма. До 5. децембра, за Гран при фестивала „Александар Саша Петровић“ такмичи се 12 остварења.

Осам програмских целина, девет фестивалских дана, десет биоскопских дворана - Фестивал ауторског филма 21. пут - Амбициознији него икада - по трајању, броју дворана и филмова - има их 84.

А међу њима су најбоља уметничка дела из света награђива на престижним светским фестивалима - попут драме о Аушвицу Шаулов син Ласла Немеша, хуманистичког дела Хронични Мајкла Франка и оде уметности Франкофонија Александра Сокурова.

И пратећих програма је више неко ранијих година.

„Нама је жеља увек била да посебан фокус ставимо на балканске земље. 'Храбри Балкан' је покушај приласка Фестивалу ауторима и звездама, пре свега са простора бивше Југославије“, истиче Срдан Голубовић, председник савета Фестивала.

„Од прошле године смо увели едукативни програм, и ове настављамо. Програм се зове 'Балкан филм конекшн', и ове године ће окупити осам младих редитеља или сценариста са Балкана који ће током Фестивала развијати своје прве дугометражне игране филмове“, додао је Стефан Арсенијевић, копредсеник савета Фестивала.

И кад смо код Балкана, боје српског филма на ауторском фестивалу бране филмови Без степеника Марка Новаковића и Породица Саше Радојевића снимљени у продукцији и копродукцији РТС-а, као и Сизиф Ка Филипа Гајића.

Еминентним домаћим ствараоцима, родоначелницима ауторског филма Крсти Шканати и Бори Драшковићу, ауторски фестивал приређује ретроспективе, а у част Славка Воркапића биће додељена награда за најсинематичнију секвенцу у трајању од десет минута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара