Читај ми!

„Највећи вокални уметник џеза“ отворио фестивал у Панчеву

Концертом једног од најпопуларнијих џез певача данашњице, Курта Елинга, синоћ је почео 18. Панчевачки џез фестивал. Публици ће се до недеље у културном центру тог града представити врхунски музичари различитих генерација и сензибилитета.

Кад се разгрне магла која се спустила над Панчево види се пун хол, ведра лица спремна за добар џез. Фестивал је отворио новосадски „Маја Мисти трио“.

„Важна ствар је да нам долазе посетиоци из целе Србије, из целог света. По први пут заиста имамо 14 новинара из иностранства, од Џез тајмса из Америке, Енглеске Џез рајз, до Румуније и Бугарске“, истиче Војислав Пантић, уметнички директор Фестивала.

Курт Елинг је највећи вокални уметник џеза, тако га је најавио Том Конрад, амерички џез критичар.

И заиста, он гласом управља као величанственим инструментом, чини да његови виртуозитет и изражајност имају независну природу. Елинг своју сценску појаву не ставља испред гласа већ обрнуто.

Представио је албум Свет страсти, песме које је прикупљао путујући светом 20 година, држећи преко 200 концерата годишње.

„На путу се радујем интерактивности коју џез омогућава. На фестивалима се музичари упознају, размењују музику, узимам дискове, излазим у клубове. Део музике коју сам чуо покушао сам да прилагодим свом изразу и испоручим назад публици“, каже Курт Елинг.

А после концерта: стојеће овације, дружење са обожаваоцима и обавезан џем сешн.

За Панчево многи кажу да је град џеза јер има велик број џез музичара по глави становника. Ових дана Панчевци ће пунолетство свог џез фестивала славити са именима која ће ово место несумњиво ставити на мапу престижних џез догађаја света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара