Читај ми!

Кристално јасна „Латино измаглица“ Душка Гојковића

На албуму "Latin Haze", снимљеном у сарадњи са РТС-овим „Биг бендом“, Душко Гојковић иде далеко својим латино звуком, нудећи 10 оригиналних нумера, наводи се, уз бројне похвале извођења и стваралаштва чувеног џез уметника, у рецензији на музичком порталу "Аll Аbout Јazz".

Пребирајући по сећању, велики познаваоци џеза наћи ће бриљантног младог југословенског џез трубача који је био понос дувачких секција састава Мајнарда Фергусона, Вудија Хермана и Кларка Терија шездесетих година 20. века, пише еминентни музички портал Аll Аbout Јazz.

Убрзо после тога, Душко Гојковић враћа се у Европу и, током наредних деценија, постаје један од најславнијих и највољенијих џез уметника на Старом континенту.

Супериорни извођач постбоп ере са јаким утицајем Don Fagerquist-а Кенија Дорама и пригушеног Мајлса Дејвиса, Латино измаглицом (Latin Haze) показује да домаћа кухиња помаже џезеру у сервирању својих ђаконија.

На албуму снимљеном у сарадњи са РТС-овим „Биг бендом“, Душко својим латино звуком иде далеко, нудећи 10 оригиналних нумера које су аранжиране у „класичном биг бенд стилу“.

Мешавина боса нова и самба ритмова омогућава извођачу додатну слободу у импровизовању. Притом, темпо је прихватљив, док су ритмични и хармонични басови довољно комплексни да би подстакли креативност импровизације, наводи се у рецензији портала Аll Аbout Јazz.

Гојковић обилато користи те елементе док се креће попут ветра кроз соло деонице, али и предводећи сјајан бенд. Он свира оштро, креативно, лако и покретљиво. Без техничког хвалисања, Душко максимално користи сваку прилику да од концизних идеја развуче елегантне линије.

Бенд који га прати као да плеше, вођен ритам и ударачком секцијом и узвишеном дувачком секцијом (у нумерама Latin Haze, Quo Vadis Samba, Inga).

У баладама издања које може да се купи и у Србији, Душкова носталгична, пригушена труба подстиче на размишљање, звучи предивно без вибрата у композицијама Good Old Days и Five O'Clock in the Morning, док је сочно отворена у замишљеној нумери In the Sign of Libra.

У Гојковићевом стилу писања (и свирања) има неког узвишеног и позитивног духа, присутном и у простору који пружа бенду у песмама Danca Comigo, Samba Tzigane и на другим местима.

Док су рефлектори углавном уперени у њега, други солисти РТС-овог „Биг бенда“ блистају када им је пружена прилика.

Све у свему, Latin Haze je „фини напор који на елегантан начин забавља“ и то је кристално јасно, наводи аутор текста Николас Ф. Мондело.

На албуму се налазе песме: Latin Haze, Quo Vadis Samba, Sambalero, Inga, Good Old Days, Danca Comigo, Samba Tzigane, In the Sign of Libra, Five O'Clock in the Morning, Samba Do Carnaval. 

Албум Душка Гојковића Latin Haze у Србији je издао ПГП РТС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво