Читај ми!

„Нишвил“ ове године броји 600 извођача

На „Нишвил“ џез фестивалу који се одржава од 13. до 16. августа на Нишкој тврђави биће одржано 90 концерата на 10 бина, уз бројне пратеће програме. Према процени директора Фестивала, Ивана Благојевића, ове године се очекује 150.000 људи.

Директор „Нишвил“ фестивала Иван Благојевић је на конференцији за новинаре у Београду међу бројним извођачима издвојио „Сан Ра Аркеста“ (Sun Ra Arkestra), који ће предводити 92 године стар Маршал Ален - најстарији извођач у историји тог фестивала, преноси Танјуг.

Фестивал ће, након обраћања овогодишњег добитника награде за животно дело Јована Маљоковића, отворити Омладинска филхармонија „Наисус“.

На Оупен бини (Open Stage), публици ће се представити 16 бендова а ове године је новина Кристина бина на којем ће музичари импровизовати уз неме филмове.

Посетиоце очекује матине програм, као и Ривер бина, где ће програм почети већ 11. августа.

Благојевић је најавио и џез театар, као и џез програм за децу, истакавши да је најзначајни пратећи програм Миднајт џез денс бине (Midnight jazz dance stage), који ће окупити велика ди-џеј имена као што су Џои Негро, Флориан Келер и „Парис ди-џеј соул сyстем“.

Он је истако да је „Нишвил“ фестивал уметничке музике и да су организатори то коначно после две године успели да докажу и Министарству културе које их је ове године путем конкурса подржало са милион динара.

Како је додао, Фестивал је најзначајнију подршку добио од града Ниша, а потом и од НИС-а, а „Нишвил“ је путем конкурса подржало и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Он је указао да ће ове године на Фестивалу бити ангажовано 400 волонтера из 20 земаља.

Овогодишњи добитник награде за животно дело Јован Маљоковић је истакао да је испунио свој сан свирајући џез музику и тако обишао цео свет, да је радио и на едукацији и да му је изузетно драго што је неко приметио његово залагање.

Рајко Милошевић Гера, стрип аутор и блуз гитариста наступиће на „Нишвил“ џез фестивалу и као и извођач и као излагач, па ће посетиоци имати прилику да погледају изложбу његових радова која је била представљена у Паризу.

Фестивали као што је „Нишвил“ су, како је оценио, покушај да се оживи култура и да се људи едукују.

„Не смемо да дозволимо да култура умре јер у критичном стању“, поручио је Милошевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара