Читај ми!

Маестро следеће године на светској турнеји

Легендарни италијански композитор Енио Мориконе обрадовао је све своје обожаваоце одлуком да следеће године светском турнејом обележи шест деценија своје каријере. Маестро ће почети концертом у Прагу 16. јануара 2016. године.

Човек без ког се не могу ни замислити култна остварења из седме уметности следеће године ће прославити 60 година рада на филму. Његов опус укључује компоновање музике за више од 500 филмова и серија.

За сада је познато да ће следеће године, осим Прага где ће започети турнеју, посетити и Будимпешту, Братиславу, Даблин, Лондон, Келн, Антверпен и Амстердам. Врло је могуће да ће још неке дестинације бити накнадно уврштене.

На прошлој турнеји наступио је у 22 града пред више од 200.000 људи.

Прославио се сарадњом са, сада већ култним, режисером Серђом Леонеом, чијим је шпагети вестернима дао сопствени печат. Композиције у Било једном у Америци, Добар, лош, зао, За шаку долара и За долар више постале су део филмске легенде.

Касније је радио музику за Недодирљиве, Мисију, Кил Бил, Ђанго и многе друге. Довољно је рећи да је компоновао нумере за седам остварења која су касније награђена Оскаром.

Упркос томе, никада није добио Оскара за одређену композицију, већ оног за животно дело, што су многи, на челу са Клинтом Иствудом, оштро критиковали.

Леоне је једном рекао: „Музика је експресивнија од дијалога“. Зато је њихова сарадња била богом дана за обојицу.

„Неки режисери не разумеју музику и њену сврху а то је да пренесе поруку. Ако имате 20 секунди музике не можете ништа да изразите. Уколико јој дозволите да се развије, музика може да уради свој посао а то је да исприча оно што није речено и што не можете да видите“, истакао је Мориконе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара