Читај ми!

Почела „Егзит“ револуција!

Тврђава се тресе! Врата „Егзита“ су отворена, а један од најцењенијих фестивала на свету до понедељка ујутру биће регионални епицентар добре музике и фантастичне атмосфере. Директан пренос можете пратити на Другом програму РТС-а, од 21 час и 30 минута.

Чекању је дошао крај! Почела је највећа летња журка у региону! Петроварадинска тврђава ће током пет „Егзит“ дана угостити десетине хиљада људи из целог света, бројне уметнике, вековним зидинама шириће се добро расположење, а забаве ће бити на сваком кораку.

Част да отвори 13. издање фестивала припала је Најлу Роџерсу и његовом бенду „Шик“, а пре њиховог изласка на бину публику су загрејали репер Марчело и бенд „Исказ“, а затим хор „Вива вокс“.

Отварање овогодишњег „Егзита“ одржава се на рођендан Николе Тесле, па су организатори најавили да ће цео фестивал и главна бина бити инспирисани животом и делом највећег српског научника.

„Фестивал овогодишњом поруком 'R:EVOLUTION' жели, између осталог, да ода почаст 'Прометеју савременог доба', највећем српском и светском научнику Николи Тесли“, наводи се на сајту фестивала.

Један од оснивача и генерални менаџер фестивала Душан Ковачевић рекао је за Танјуг да ће „Егзит“ још једном доказати да се с правом налази на престижној листи најбољих европских музичких фестивала.

Најзвучнија светска имена овогодишњег „Егзита“ свакако су „Атомс фор пис“, Дејвид Гета, „Продиџи“, Фетбој слим, Ник Кејв, Снуп Дог, Ерик Приц, Дабфајер и многи други.

Од домаћих и регионалних извођача и бендова на разним бинама ће се наћи „Бед копи“, „Дубиоза колектив“, "Eyesburn", „Велики презир“, Марко Настић, „Ортодокс келтс“, Рамбо Амадеус, „Ван Гог“, "Who See".

„Егзит“ је пре нешто више од 10 дана прославио и рођендан на новодосадском Тргу слободе. Више од 30.000 људи уживало је у одличном концерту, а звезда вечери био је Си Ло Грин који је почео концерт речима: „Срећан рођендан 'Егзиту'“.

Први кампери и посетиоци фестивала стигли су још пре два дана у Нови Сад и сместили се у „Егзит вилиџу“.

Овогодишњи камп налази се код отворених базена хале „Спенс“, а нова локација одређена је с намером да бројни посетиоци више буду упућени на град, како би се то позитивно одразило на малу привреду Новог Сада.

Портпаролка „Егзита" Јелена Галетин рекла је агенцији Бета да очекује да ће у камп пристићи око 5.000 људи из 60 земаља света.

„Кампери ће моћи да купе десетодневне или петодневне улазнице за базене, а особље 'Спенса' ће се старати о њиховој сигурности и контроли максималног капацитета испуњености базена. Уколико дође до гужве, посетиоце ће усмеравати на купалиште Штранд или базене на Сајмишту“, рекла је Галетин.

Ексклузивно право преноса отварања једног од највећих музичких фестивала у региону и овог пута има Радио-телевизија Србије.

Од студентског пројекта до светског фестивала

Фестивал је први пут организован 2000. године као студентски протест против тадашњег режима. Те године одржана су 34 концерта домаћих група, велики број представа и филмских пројекција. У почетку је имао снажну политичку позадину.

Ипак, како је време пролазило, постао је светски познат и реномиран фестивал, а досад је угостио више од два милиона људи из више од 60 земаља. У последњих пет година не постоји ниједна листа фестивала или летњих догађаја која не укључује и „Егзит“.

Многи светски медији, укључујући Си-Ен-Ен, Би-Би-Си, Њујорк тајмс, често су проглашавали „Егзит“ једним од најбољих фестивала. 

Оно што посебно одваја новосадски фестивал од других је јединствена локација. Пикторескна Петроварадинска тврђава једноставно мами људе, а због своје величине нуди јединствен угођај посетиоцима.

Главна бина „Егзита“ смештена је у срцу Петроварадинске тврђаве, а максимални капацитет околног простора је 35.000 људи. Сваке године на главну бину се пењу реномиране звезде и музичари свих праваца.

Карактеристична је и по томе што после главних наступа, у терминима после два ујутру, излазе најзвучнија имена електронске музике. Зато свирке и журке на главној бини трају увек до зоре.

Друга по величини бина је Денс арена око које може да се смести 25.000 људи. Позната је по непрестаним целодневним журкама. Смештена је у шанцу између зидина тврђаве.

„Егзит" има још неколико бина, које омогућавају великом броју музичара из готово свих музичких праваца да се представе широј публици.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво