Читај ми!

Босна и Херцеговина (није) одустала од „Еуросонга“

Тешка финансијска ситуација учинила је да Радио-телевизија Босне и Херцеговине „у последњем тренутку“ одустане од учешћа на избору за „Песму Евровизије 2013“. Међутим, Радио-телевизија Републике Српске противи се тој одлуци Јавног сервиса БиХ и жели да финансијски и организационо преузме представљање Босне и Херцеговине у Шведској.

Представника на Избору за најбољу песму Европе 2013. године неће имати ни Босна и Херцеговина.

Разлог за такву одлуку је тешка економска ситуација у којој се налази Радио-телевизија Босне и Херцеговине (БХРТ), али и читава земља.

„Свима је јасно да је економска ситуација изузетно тешка. Стога смо одлучили да би било паметно да ове године прескочимо учешће на 'Еуросонгу' и средства која бисмо за то потрошили уложимо у нешто друго", рекла је за портал Кликс шефица делегације БиХ на „Еуросонгу" Лејла А. Бабовић.

Прошлог месеца Европској радиодифузној унији (ЕБУ) Босна и Херцеговина је прелиминарно потврдила учешће на „Песми Евровизије" 2013. године.

Међутим, данас, кадa и истиче рок за одустајање без финансијских последица, БХРТ је повукао одлуку о учешћу.

РТРС жели да преузме организацију

Тим поводом огласила се управа Радио-телевизија Републике Српске (РТРС) јавним саопштењем.

„Поводом званичног саопштења одбора Јавног радио-телевизијског сервиса БиХ, у коме се наводи службена одлука да БиХ неће учествовати на такмичењу за песму 'Евровизије' 2013. године, РТРС сматра ову одлуку непримереном и за грађане Босне и Херцеговине који плаћају РТВ таксу за рад Јавних РТВ сервиса, потпуним промашајем", наводи се у саопштењу.

„Радио-телевизија Републике Српске у потпуности стоји иза пројекта групе 'Александрија' из Бањалуке, чија се песма, са радним насловом Хоризонти, припрема управо за 'Еуросонг' и у завршној је фази обраде. На овој песми већ дуже време раде заједно са члановима групе и музички уредници РТРС-а, Маја Татић и Јадранка Стојаковић", истиче управа РТРС-а.

„Овим путем обавештавамо јавност да смо спремни и по квалитету, и финансијски, и организационо да преузмемо сву одговорност на представљању БиХ у Малмеу, 2013.године", пише у саопштењу.

„На тај начин испунили бисмо обавезе према БиХ јавности и, наравно, имали бисмо отворену могућност да промовишемо квалитетну музичку сцену Бањалуке, Босне и Херцеговине и бивше Југославије. Тражимо подршку јавности, а од колега у БХРТ начин на који би овај наш предлог могао успешно да се реализује."

Иначе, БиХ је само још једна од земаља у низу оних које су одустале од наступа у Малмеу. Раније су то учинили Грчка, Португал, Пољска и Словачка.

Босна и Херцеговина, кроз ЈРТ шему бивше Југославије, и као самостална држава, учествује на такмичењу „Еуросонг" од 1961. године.

Забележила је изузетне успехе, посебно са представницима „Хари Мата Хари" (3. место) и Дино Мерлин (6. и 7. место).

БХРТ, пуноправна чланица ЕБУ, иако наредне године не учествује у такмичењу „Еуросонг", осигураће за све поклонике избора за најбољу песму Европе, у програмима БХТ 1 и БХ радија 1, преносе полуфиналних и финалне вечери.,

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво