Читај ми!

Пола века волимо "Love Me Do"

Први сингл легендарних „Битлса“ издат је пре тачно пола века. За трен ока свет је певао "Love Me Do", а четири младића из Ливерпула кренула су на музичко путовање на којем ће изменити сва правила. И даље су један од најпопуларнијих бендова у историји поп и рок музике.

Пре 50 година, легендарни „Битлси" издали су први сингл Love Me Do, снимљен у лондонском студију „Еби роуд" (Abbey Road), што је означило почетак револуције која је заувек изменила музичку мапу света.

Пет месеци пре тога, ливерпулска четворка доживела је неуспех на аудицији за дискографску кућу „Дека" (Decca), након чега је менаџер групе Брајан Епстајн контактирао другe дискографскe кућe, али нија имао успеха.

У мају 1962. године чланови бенда састали су се са Џорџом Мартином из огранка дискографске куће ЕМИ „Парлофон" (Parlophone), а потом су у јуну у студију „Еби роуд" извели своје три песме, Love Me Do, P.S. I Love You и Ask Me Why.

Неколико недеља касније, потписали су уговор и снимили свој први сингл, означивши почетак „Битлманије" - револуције у музици, популарној култури, моди и индустрији забаве.

Када су, 5. октобра 1962. године, „Битлси" издали песму Love Me Do, најстарији члан групе имао је 21, а најмлађи 19 година.

Џон Ленон, Пол Макартни, Џорџ Харисон и Ринго Стар објавили су Love Me Do са нумером P.S. I Love You на Б страни.

Први сингл групе доспео је на 17. место британске листе најпродаванијих нумера.

Уследио је сингл Please Please Me, који је стигао до другог места на британској листи, а потом и I Want to Hold Your Hand 1964. године којим су „Битлси" освојили и америчко тржиште.

Пола века касније, Џон Ленон и Џорџ Харисон више нису међу живима, али су „ливерпулске бубе" и даље један од најпопуларнијих бендова у историји поп и рок музике.

Дискографска кућа ЕМИ обележава јубилеј објављивањем свих албума ливерпулске четворке - Please Please Me и With The Beatles из 1963, A Hard Day's Night и Beatles For Sale из 1964, Help! и Rubber Soul (1965), Revolver (1966), Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band и Magical Mystery Tour (1967), White Album и Yellow Submarine (1968), Abbey Road (1969), Let It Be (1970), као и компилацију синглова Past Masters из 1987. године.

То комплет издање биће објављено у ограниченом тиражу од 50.000 примерака, уз илустровану књигу Кевина Хаулета, највећег познаваоца „Битлса" у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво