Читај ми!

„Serbian Jazz, бре!“

Мултимедијални пројекат уметничког фотографа Ивана Грлића, „Serbian Jazz, бре!“, биће представљен 11. априла у Дому омладине Београда. Публика ће поред наступа чак 40 џез музичара из Србије, моћи да ужива и у изложби фотографија.

Више од 40 џез музичара из Србије наступиће у среду 11. априла на концерту у Дому омладине Београда, а као део пројекта „Serbian Jazz, бре!" публици ће бити представљена и изложба фотографија и монографија аутора Ивана Грлића.

Грлић је новинарима рекао да ће на изложби бити приказано 217 радова у дигиталном формату, око 40 фотографија урађених на сатену, димензија 60 са 100 центиметара, као и „живи експонати" који ће свирати џез.

Према његовим речима, на концерту ће наступити најмање 45 музичара и бар осам џез певачица, који ће представити мешавину џез стандарда.

Грлић је додао да изложбу и концерт прати фото-монографија у којој су представљени џез музичари из Србије, уз кратке биографије и податке о сваком портретисаном уметнику.

„Урађени су портрети око 90 уметника, али нису сви представљени у књизи, јер сам неке накнадно фотографисао, а поједини нису на време доставили биографије. У монографији је на крају представљено око 70 џез музичара", рекао је Грлић.

Уредник Службеног гласника Петар Арбутина, рекао је да је то предузеће одлучило да штампа Грлићеву фото-монографију, као покушај да се створи нова енергија, а не „друга Србија".

„Хтели смо да докажемо да Србија није шатра, Ибарска магистрала и естетика која нам се агресивним медијским наступима нуди", рекао је Арбутина.

Џез музичар Миша Блам рекао је да фото-монографија Ивана Грлића представља актуелну џез музичку сцену у Србији и нуди податке о сваком музичару понаособ.

Блам је подсетио да је ауторски пројекат „Serbian jazz, бре", наставак подухвата „Serbian, бре" и фото-монографског циклуса „Serbian Soul, бре", које је Грлић започео пре десетак година.

Џез критичар Воја Пантић рекао је да је Грлић имао снагу и енергију да дође до књиге која не кокетира са другим жанровима, већ искључиво представља џез сцену.

„Аутор је успео да се свака фотографија чује. Гледајући слике публика ће моћи да чује музику и осети емоцију људи који свирају џез на некој сцени", рекао је Пантић.

Отварање изложбе, промоција фото-монографије и џез концерт у Дому омладине почињу у 20.30 часова, а организатори су најавили да ће тај подухват бити представљен и у Суботици и другим градовима Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара