Читај ми!

Рокенрол је одбрамбени систем!

Млади који хоће да размишљају својом главом, који капирају да живе у великој „сељани“ у којој владају погрешни односи, бране се рокенролом, рекао Цане, фронтмен „Брејкерса“, уочи слављеничког концерта. Група спрема десетак нових песама за интернет, да се „људи слободно служе“.

Слављенички концерт групе „Партибрејкерс", 3. марта у Хали спортова, биће прилика да се направи пресек 30-годишње каријере коју смо провели „у надању да ће се нешто променити", каже фронтмен „Брејкерса" Зоран Костић Цане.

Костић је у интервјуу Танјугу најавио да ће репертоар бити својеврсни пресек каријере, да ће извести неке песме које дуго нису свирали или чак које нису свирали никад, а појачање ће им бити гитариста групе „Велики презир" Роберт Телчер.

„Вежбали смо вредно до овог кијамета. Стало нам је да све то буде у добром фазону. Нећемо сигурно да сечемо торту. Гледамо и да не буде преобиман репертоар да можемо да га изнесемо", додао је популарни певач.

„Партибрејкерси" ове године славе три деценије постојања. На питање како сада гледа на своју каријеру, Цане у свом специфичном маниру каже да је првих 15 година нешто у њему, а последњих 15 може да види на себи.

„То је надање да ће се нешто променити. Мислили смо да ћемо некако да изађемо из тунела, уђемо у нормалан живот, где ћемо моћи усправно да ходамо, где бисмо могли да пронесемо достојанство живота", истакао је Костић, додавши да музика даје адреналин, наду и илузију да нешто може бити боље, иако се ствари не мењају.

Оголити своја осећања некад прија, некад убија 

Сматра да је важно да песма буде што истинитија, сведочанство времена у коме настаје. „Што истинитија песма, она има свој живот. Ако је само форма, са општим местима и фразама, она нестаје када послужи својој намени. Мора да има дух тренутка, надахнуће и инспирацију", оценио је Костић.

„Мислим да те наше песме и данас када их свирамо дижу људе, као да су тек направљене, као да су недовршене и живе свој живот кад оду код неког другог. Неко увек може да нађе мотив тих песама и да га боље објасни од мене, то ће увек бити тако", истакао је Цане и приметио да је можда баш песма 1.000 година била пресудна у њиховој каријери.

Аутор песама које су у великој мери обележиле српски рокенрол последњих деценија, биле одраз бунта и револта, каже да сваки њихов исказ носи неку жртву.

„Када пишеш песму не можеш да кажеш овде ћу мало да се отворим, а онде нећу. Не, то није добра песма, оголити своја осећања, некад прија, некад убија", нагласио је Цане и додао да сваки пут на бини људима „прича поново свој живот".

„Када излазиш на бину заборављаш на све, ништа није битно, никакав умор, разочарање, обесхрабрење, све нестаје, мораш да будеш сконцентрисан да им испричаш поново свој живот са великом уверљивошћу од почетка до краја, кроз 20 песама, сат и по велике енергије."

Рокенрол је, према његовом мишљењу, „одбрамбени систем за 10 посто младих који хоће да буду своји, да размишљају својом главом, који капирају да живе у великој 'сељани' у односима који немају везе – узмеш, употребиш и бациш".

„Има много бендова којима та музика значи више од куповине социјалног положаја, да их знају у друштву – ко су, шта су, да имају девојке, а ми увек служимо да охрабримо неке људе који се разликују, људе који траже себе", приметио је Костић.

Клинци овде брзо старе 

Цане додаје да је посао музичара „горак хлеб" и посаветовао младе, „клинце који, нажалост, овде брзо старе, јер морају да размишљају унапред уместо да се радују годинама које имају тог тренутка", да издрже у доказивању личне особитости.

„Данас причају о фолку, овакав и онакав, али сами људи који су се бавили рокенролом су криви. Они су били тројански коњи, они нису били доследни у свом науму, кокетирали су мало са овим, мало са оним, подилазили нагонима. Ово више није музика, него нека маса, црна дубина у којој не видиш ни дно", нагласио је Цане.

Костић је рекао да их 24. и 25. фебруара очекују концерти у Сарајеву и Бањалуци, чиме започињу обележавање 30 година каријере, а онда ће свирати свуда где их позову.

„У овој оскудици тражи се сваки тренутак који може бити повод да се нешто уради. Пре смо бирали, одбијали и пренемагали се, били размажени, а сада гледамо шта ће сутра бити, како ћемо истерати све ово, сачувати породицу", истиче Цане.

Фронтмен „Партибрејкерса" открио је да већ имају десетак нових песама које ће издавати у виду синглова и пуштати их на интернет да се „људи слободно служе".

„У овом шкртом свету где нема ништа џабе омогућићемо да нове информације о нашим емоцијама буду доступне људима", рекао је Костић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво