Читај ми!

Гитар арт фестивал тек у марту

Како би "Kings of Strings" могли да наступе на 13. Гитар арт фестивалу, организатори су традиционално фебруарску смотру одложили за средину марта. Међу мајсторима гитаре који ће наступити у највећим концертним салама у Београду биће и бразилски виртуоз Јаманду Коста, као и португалски трио Антониа Шаиња.

Гитар арт фестивал, који се традиционално одржавао почетком фебруара, померен је за средину марта због почетка турнеје новоформираног трија "Kings of Strings" (Краљеви жица).

„Краљеве жица", светски признате мајсторе гитаре: Томи Емануел, Влатко Стефановски и Штокело Розенберг, окупио је оснивач и директор Гитар арт фестивала Бошко Радојковић.

„Имао сам ту срећу и могућност да спојим три сјајна, пре свега човека, а онда и музичара, легендарног гитаристу из Македоније Стефановског, једног од највећих гитариста данашњице Емануела из Аустралије и Штокела, члана славног 'Розенберг трија'", рекао је Радојковић Танјугу.

„Имамо велику екс-југословенску турнеју. После Подгорице, Београда, Сарајева, Загреба, у сарадњи са 'ЕПК Марибор 2012' 21. марта 'Краљеви жица' одржаће концерт и у Марибору", рекао је Радојковић.

Овогодишњи 13. Гитар арт фестивал биће одржан од 16. до 21. марта у највећим концертним салама у Београду, програм је атрактиван, а највећи спектакл тројице светски признатих мајстора гитаре очекује се 18. марта у Коларчевој задужбини.

„Желео сам апсолутно да се посветим том пројекту који мислим да заслужује праву пажњу. Што се тиче класичне гитаре, она је заступљена током четири вечери на Коларцу и једне у атријуму Народног музеја, где је свечано отварање. Као и увек, биће више концерата у току једне вечери", објаснио је Радојковић.

Осим извођача који преферирају класичну гитару, најављено је да ће један од гостију Фестивала бити Јаманду Коста из Бразила, који џез импровизације свира на бразилској гитари са седам жица.

Вече традиционалне музике представиће традиционалну музику различитих поднебља, што ће привући оне који желе да се упознају са звуком оригиналних жичаних инструмената. 

„Овогодишњи Гитар арт затвориће сјајни португалски трио Антониа Шаиња, који је већ познат београдској публици јер је наступао на Фестивалу. Овог пута концерт ће бити спој португалске и индијске музике, јер ће изванредна певачица Изабел певати уз пратњу индијског извођача на жичаном инструменту ситару", додао је Радојковић.

Током шест фестивалских дана од ујутру до увече одржаваће се бројне пратеће активности, радионице истакнутих гитарских педагога, као и такмичење младих гитариста у шест категорија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара