Читај ми!

Сузани Ивањац и Вери Јанковић Раичевић награда за лепоту говора „Радмила Видак“

Жири за доделу награде за лепоту говора „Радмила Видак“ једногласно је одлучио да ове године признање добију Сузана Ивањац, спикер Радио Београда 2, и Вера Јанковић Раичевић, новинар Информативног програма Радио-телевизије Србије.

Сузана Ивањац професионалну каријеру почела је 1993. године у Телевизији Приштина, најпре као спикер у Информативном програму, да би касније обављала различите послове у скоро свим редакцијама – од спикера и водитеља, преко новинарско-репортерског рада на терену, до посла уредника сложених емисија.

Од 1999. године и измештања Радио-телевизије Приштина у Прокупље наставља са радом на радију и телевизији, а затим прелази у Информативни програм Телевизије Београд.

Била је ангажована и у дописништву РТС из Куршумлије, где је, поред уређивачког посла, имала запажену менторску улогу у обучавању млађих кадрова.

Каријеру је наставила у Међународном Радио Југославији, где је била уредник и водитељ Видео вести, а затим као спикер Радио Београда 2, где до пуног изражаја долазе богатство њених говорних нијанси и мелодиозност гласа.

„Сузана Ивањац правилном дикцијом и артикулацијом, бојом гласа, јасним и разговетним казивањем у најбољој традицији спикера Радио Београда доприноси неговању језичке културе и очувању српског језика“, наводи се у саопштењу жирија.

Вера Јанковић Раичевић започела је водитељску, а касније и новинарску каријеру 1982. године у родном Крагујевцу, где је, према мишљењу тадашњих спикера ове куће, „због радиофоничне боје гласа и добре дикције“ постала један од препознатљивих „гласова“ Радио Крагујевца. По доласку у Београд и уписивању студија на Факултету политичких наука, пролази и строгу аудицију за Други програм Радио Београда, где је највише радила за емисије Зелени мегахерц и Нико као ја. Са 26 година постала је део новинарске редакције Београдског ТВ програма.

Уређивала је и водила емисију Србија данас, а од 1994. била је уредник и водитељ Трећег и Првог Дневника и извештач из Републичке и Савезне скупштине. Радила је рубрике за емисију За и против, за Дневник РТС и емисију Грађанин. Аутор је више емисија серијала Информативног програма Траг и подкаста Сазревање.

„Вера Јанковић Раичевић гласом и дикцијом употпуњује своје новинарско умеће показано у различитим информативним емисијама Радио-телевизије Србије. Свесна је значаја добро изговорене речи, а захваљујући њеној интерпретацији и логичном току изражавања до гледалаца и слушалаца на прави начин стиже суштина вести“, стоји у образложењу жирија за награду „Радмила Видак“.

Радио-телевизија Србије установила је пре десет година награду за лепоту говора која носи име Радмиле Видак, првог лектора Радио-телевизије Београд и велике језичке просветитељке, која се деловањем у програмској свакодневици телевизије и радија истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи. Награду додељују Радио Београд 2 и Културно-уметнички програм Телевизије Србије.

Жири за доделу Награде „Радмила Видак“ радио је у саставу: проф. др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика, (председник жирија) и лекторке Радио-телевизије Србије Наташа Шуљагић и Зорица Мићић.

Награда ће бити уручена у петак, 19. априла у 12 часова, на свечаности у Клубу РТС, у Светогорској улици у Београду.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво