Читај ми!

Лесковачки Марко Поло - Милорад Рајчевић, први Србин који је пропутовао цео свет

Лесковачки Народни музеј у сарадњи са Центром за културу „Вук Караџић" у Лозници организовао је изложбу посвећену Милораду Рајчевићу, светском путнику који је шест пута обишао свет, знао 15 језика, упознао Мусолинија и Ататурка.

Велика је посећеност изложбе о Милораду Рајчевићу, светском путнику и једној од знаменитих личности које су обележиле „златно доба Лесковца“, односно период између два светска рата.

У Галерији Народног музеја у Лесковцу изложене су фотографије са путовања, белешке као и четири књиге које је објавио.

Ту је и чувена Златна књига са више од 30.000 потписа које је сакупио од најзначајнијих личности у свету.

Бавио се спортом али и сликарством, а највише од свега је волео да путује и чак шест пута је обишао читав свет. Говорио је 15 језика.

„Рођен је 1890, а већ је, са својих 15 година кренуо на тај пут, прво за Беч а после је обилазио све градове у Европи, затим Америку. Онда је упознао браћу Савић. Они су Шапчани, али су живели у Београду и били су далеко испред свог времена. Бавили су се новинарством. Тада је склопљена једна историјска опклада између браће Савић и њега, и та опклада је значила пут око света. Мене је фасцинирало то како је он успевао да дође, или до градоначелника у том месту где је боравио, до краљева и председника држава, до најбогатијих људи на свету, то је просто невероватно. На пример – краљ Румуније, затим Густав краљ Шведске, Кристијан, краљ Данске, краљ Бурме, султан Занзибара, Мусолини, Кемал Ататурк...“, изјавио је Горан Вилић, аутор изложбе и управник музеја Јадра у Лозници.

„Желимо да наше најмлађе суграђане, најмлађе посетиоце, упознамо са животом и делом Милорада Рајчевића који је стварно фасцинантан и који је стварно вредан пажње. Може се упоредити са Марком Полом и чувеним светским путописцима који нису само путовали за себе, већ су иза себе оставили описе својих путовања, описе крајева и људи које су упознали током путовања, а то је оно фасцинантно код Рајчевића – државника, интелектуалаца и научника које је упознао и чије је потписе сакупио током путовања. Кажу да је био фантастичан амбасадор своје земље, Краљевине Србије а после и Краљевине Југославије“, каже Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу.

Изложба траје током наредних месец дана.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво