Читај ми!

Нетфликсов „Проблем три тела“ се претвара у проблем од пола милијарде долара

Нетфликс има проблем са три тела. Популарни стриминг сервис изгледа да је у невољи јер једна од њихових највећих инвестиција можда неће бити исплатива као што се очекивало. Серија „Проблем три тела“ није ни две недеље пред публиком, а њена гледаност већ доводи у питање снимање наредних сезона које би могле да коштају пола милијарде долара.

Серија Проблем три тела (3 Body Problem) стигла је на Нетфликс пре нешто више од недељу дана. Након првобитног успеха, пре неколико дана серија је спала са првог места листе топ десет најгледанијих у САД, а пад је уследио и у већини глобалних региона.

Серија је била на првом месту по гледаности у више од 25 земаља, од 94, у којима Нетфликс прати популарност својих садржаја.

Током првих неколико дана после објављивања, Проблем три тела изједначио је гледаност са новом хит серијом Гаја Ричија Господа (The Gentleman), која је већ три недеље доступна на сервису и која је била најгледанија пуне две недеље након дебија.

Ова статистика била би одлична за неки други пројекат, али не и за Проблем три тела, серију са буџетом од 20 милиона долара по епизоди.

Са осам епизода по тој цени, то је најскупља прва сезона било ког Нетфликсовог пројекта до сада, мада има других серија чије су касније сезоне коштале више као што је то случај са Чуднијим стварима (Stranger Things).

Серија је адаптација трилогије Remembrance of Earth's Past чији први део носи назив Проблем три тела. Аутор трилогије је награђивани кинески писац Цисјин Лију.

Пред креаторима серије је изазов да причу из три књиге преточе у укупно три сезоне. Кажу да су већ урадили доста посла на другој сезони (иако још нема званичне потврде да ће се нова сезона снимати), али такође наводе да би могло да се деси да им буду потребне четири сезоне да би покрили дешавања у све три књиге.

Количина новца коју би Нетфликс морао да потроши на пројекат била би огромна. За првих осам епизода потрошено је око 160 милиона долара. Са још две сезоне по истој цени та сума би нарасла на 480 милиона долара, што значи да би четири сезоне коштале 640 милиона долара. И то под претпоставком да буџет остане константан.

Дешавања у следеће две књиге су апсолутно „дивља“ и захтевала би више визуелних ефеката. Глумачка екипа би такође могла да добије повишицу до треће сезоне. Дакле, трошкови по епизоди могли би се попети на 25 милиона долара и то за серију коју је за неколико дана документарна драма Тестамент: Прича о Мојсију (Testament: The Story of Moses) збацила са врха листе 10 најгледанијих.

Пред челницима Нетфликса налазе се важне дилеме. Прва главоломка је да ли укинути високопрофилну серију засновану на једној од најбољих научно-фантастичних књижевних серија свих времена након адаптације само прве књиге.

Друга дилема за директоре популарног стриминг сервиса потиче од чињенице да је ауторски тим серије Проблем три тела тим Игре престола Дејвид Бениоф и Данијел Брет Вајс, а Нетфликс са њима има уговор о будућим пројектима.

Отказивање серије у чији развој се овај двојац већ удубио могло би да наруши добре односе са њима, а тиме доведе у питање даљу сарадњу, што би коштало.

А ни цена да се заврши Проблем три тела није мала, вероватно још близу пола милијарде долара, ако не и више од тога.

Тако високи трошкови могли би бити оправдани за пројекте попут Чуднијих ствари, с обзиром на то да је то једна од најпопуларнијих серија у историји Нетфликса, али се чини да Проблем три тела нема статистику која би га довела близу рекордних гледаности популарног стриминг сервиса.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво