Кустурица: Ово је први и последњи пут да глумим и режирам

На синоћ завршеном 73. Филмском фестивалу у Венецији Златног лава за најбољи филм освојило је дело „Жена која је отишла“ филипинског редитеља Лава Дијаза. Филм Емира Кустурице „На млечном путу“ добио је награду Златни млади лав коју додељује жири од двадесет двоје младих из свих крајева Италије.

Филм који је настајао више од три године круна је каријере прослављеног редитеља, што су потврдиле петнаестоминутне овације у фестивалској сали „Гранде“.

„Сваки пут кад сам правио филмове, у састојцима моје крви је био и страх да ли ће то да буде примљено онако како је претходни пут било. Овај пут је то било, рекао бих, још узвишеније зато што је овај филм био тежи од других, иако су сви моји филмови били тешки“, каже редитељ Емир Кустурица.

Филм На млечном путу, као причу о љубави у време рата, назвао је својим политичким тестаментом, али и последњим филмом са којим жели да се такмичи на фестивалима.

„Човек кад пристане да се такмичи, он пристане да уђе у једну врсту машине у којој је, између осталог, и нервоза да ли ће победити, да ли неће“, објашњава Кустурица своју одлуку и истиче да ту нервозу више нема.

„Кад се крене на било који фестивал, наш народ очекује спортску врсту победе, а не оно што је и филмска критика изгубила углавном, а постала је заправо гласноговорник публике, а никако аналитичка служба која помаже филму. Тако да се тај читав свет променио и ја мислим, ако направим понеки филм, да ћу користити велике фестивале али наравно никако више у тај жрвањ у коме треба да будем најбољи“, нагласио је српски редитељ.

Главну улогу у филму На млечном путу одлучио да тумачи, како каже, због кратког филма из којег је извучен овај.

„То ми је први и последњи пут, зато што је то готово немогуће, то трансцендирање, то скакање с једне на другу страну, уопште ми није јасно. Никако не могу да схватим како је Чаплин могао да уради све своје филмове на тај начин“, закључио је Емир Кустурица у изјави за РТС.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво