„Четврти правац“ победник 21. Фестивала ауторског филма

Уручењем Гран прија „Александар Саша Петровић“ индијском редитељу Гурвиндеру Сингу за филм „Четврти правац“, завршен је 21. Фестивал ауторског филма.

Одлуку о најбољем филму фестивала и добитнику награде у вредности од 5.000 евра, донео је жири у саставу: хрватски редитељ и сценариста Огњен Свиличић, српски редитељ Павле Вучковић и програмска директорка фестивала у Торонту Раша Салти.

Награду за најбољи филм програма „Храбри Балкан“ жири је доделио филму Архипелази, голи гранит редитељке Дафне Херетакис.

Награду су преузели Николас Макрис, Христос Нетсос и Минос Николакакис, а редитељка је послала писмо у коме се наводи да је почаствована што је имала прилику да учествује у „сјајној селекцији филмова“.

„Овај програм носи назив Храбри Балкан и истина је да се ја не осећам претерано храбро већину времена. Нека ова награда буде подсетник за све оне филмове који ће тек настати“, написала је Херетакис.

Специјално признање припало је филму Chevalier грчке редитељке Атине Тсангари, а новоустановљена награда за најсинематичнију секвенцу у играном филму, у износу од 2.000 америчких долара, оформљена у част Славка Воркапића, припала је руском филму Испод електричног неба Алексеја Германа.

Герман се обратио публици у сали путем видео поруке, захвалио на награди и извинио се што су због снимања новог филма били спречени да присуствују.

„За нас је награда посебна и пошто је овај филм руско-пољско-украјински, усред овакве политичке ситуације, желели смо да докажемо да је сарадња ипак могућа“, рекао је Герман.
Награду за најбољу режију освојио је румунски редитељ Корнелије Порумбиу за филм Благо.

Награду је од председника Савета фестивала Срдана Голубовића преузела Ивана Младеновић, док се Порумбиу захвалио путем писма, изразивши наду да ће поново доћи у Београд са новим филмом.

Раније током дана додељена је плакета „Александар Петковић Петко“ Удружења филмских уметника Србије - Секција снимања филмске слике директору фотографије Маћашу Ердељију, за најбољи сниматељски рад на мађарском играном филму Шаулов син.

Редитељу истог филма Ласлу Немешу припала је награда „Слободан Новаковић“ коју додељује ФИПРЕСЦИ Србија, а специјално признање ФИПРЕСЦИ Србија додељено је кинеском филму Планине могу да оду Ђије Жангкеа.

Новооснована Фондација „Марко Глушац“ први пут је доделила награду за најбољег монтажера и то Лазару Предојеву.

Од 27. новембра приказана су 84 филма у осам програмских целина и у 10 биоскопских сала, а остварења која су изазвала највеће интересовање публике биће приказана на бис од 6. до 9. децембра у Дому омладине, Дворани Културног центра Београда и биоскопу „Фонтана“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво