Читај ми!

„Живот после“ отвара Палићки фестивал

Фестивал европског филма „Палић“ почиње 18. јула у 21 сат, пројекцијом шведско-пољске копродукције „Живот после“ Магнуса вон Хорна, а манифестацију ће отворити шведски редитељ Рој Андерсон.

Селектор Фестивала европског филма „Палић“, Петар Митрић рекао је агенцији Бета да ће смотра ове године бити одржана под слоганом „Европски сан“ и да ће до 24. јула, у девет селекција, публика видети око 90 филмова.

„Сваки дан мигранти напуштају далеке земље Африке и Азије и по сваку цену желе да уђу у Европу, а шта они тога очекују од тог 'европског сна' требало би да одгонетну филмови у селекцијама Паралеле и судари и Млади дух Европе“, истакао је Митрић.

Према његовим речима, на фестивалу ће бити одржане светске премијере два филма: Без степеника, Марка Новаковића у програму Паралеле и судари и Рукли, естонског редитеља Вејка Унпуа.

Ове године у фокусу је словачка кинематографија, док ће групи шпанских редитеља бити уручена награда "Underground Spirit", а омаж програми посвећени су Роју Андерсону и Желимиру Жилнику, добитницима награде „Александар Лифка“.

Награде за најбољи филм и режију доделиће жири у којем ће бити шеф одсека за филм Међународног филмског фестивала у Кану Кристијан Жене, редитељи Доме Карукоски, Мира Форнај и Агнеш Кочиш, и глумци Јоханес Кунке и Сергеј Трифуновић.

Филмови ће бити приказани у Главном такмичарском програму, селецијама Паралеле и судари, Нови словачки филм, Млади дух Европе, Нови мађарски филм, Класици на тргу, омаж програмима посвећеним добитницима награда „Александар Лифка“ и "Underground Spirit" и Еколошки документарци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара