Читај ми!

„Дивљи живот“ – идилична слика повратка природи

Нови филм прослављеног француског редитеља Седрика Кана дочарава живот младог пара, који подиже своју децу у природи, без закона и утицаја масовне културе. Све се компликује када се Пако и Нора разведу, а синови морају да одлуче на чију страну да стану. У одабране домаће биоскопе „Дивљи живот“ стиже 18. јуна.

Снимљен по истинитој причи Ксавијера Фортина, филм Седерика Кана Дивљи живот покушава да прикаже „рат“ далеко од цивилизације, попут оног у Вијетнаму, који се, у герилском стилу, углавном одигравао у грмљу, а све из перспективе деце.

Пако (Матју Касовиц) и Нора (Селин Салит) изгледали су као идеалан пар, заљубљени у природу и номадски начин живота, посвећени томе да своју децу одгајају далеко од потрошачког друшва.

Након развода брака, Нора добија старатељство над њихово двоје деце и одводи их у град. Разочаран њеном одлуком, Пако киднапује децу и успешно се скрива са њима пуних 11 година.

У почетку, деца су сувише млада да би схватила последице таквог детињства и придржавају се рутине скривања од полиције, доживљавајући целу ситуацију попут игре.

Временом, ова обмана узима свој данак, приморавајући их да измишљају нове идентитете и историју на свакој станици, да Пако не би био ухапшен, а они се вратили Нори.

Сам редитељ Седрик Кан је одрастао у руралној животној средини, те из сопственог искуства покушао да представи ту идиличну слику повратка природи: певање поред логорске ватре, прављење козјег сира и хватање пастрмке рукама.

У Француској, они који су чули причу углавном заузимају страну мајке, јер су се медији фокусирали на њен немир кад су дечаци нестали.

Фокусирајући се на оца, преименованог у Пака Фурнијера (изузетно убедљива улога Матјуа Касовица), Кан покушава да објасни киднаповање.

Када је реч о питањима родитељства, већина одлука је сувише комплексна и лична да би им се лако судило, а Кан и косценаристкиња, Натали Најем, су мудро одлучили да не подржавају, нити осуђују боемски начин живота ове породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара