Читај ми!

Документарац о Голом отоку отвара 62. БФДКФ

На 62. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма, 23. марта, у Великој сали Дома синдиката, након церемоније отварања, биће приказан награђивани дугометражни документарни филм „Голи“ хрватске редитељке Тихе К. Гудац.

Филм Голи је обишао све важне регионалне фестивале, освојио Срце Сарајева за најбољи документарни филм и награду ЦЕИ Међународног фестивала у Трсту, а на БФДКФ-у учествује у регионалној такмичарској селекцији Видици, преноси Танјуг.

Сама редитељка Тиха К. Гудац прича о страху и стиду који су осећали чланови њене породице због дединог боравка у голооточком затвору.

Када се вратио, деда је на тајни о којој се ћутало изградио живот породице - разговор о прошлости био је забрањен.

Питања је почела да поставља тек његова унука, редитељка, која је још од детињства желела да разуме зашто деда има ожиљке по телу, али он је преминуо никоме не испричавши целу причу.

Остварење Голи је истраживање на рушевинама прошлости, мозаик настао од породичних фотографија и интимних сведочанстава групе блиских људи које је ујединило исто место - политички логор Голи оток и последице које је оставио на три генерације.

Како је изјавила редитељка, филм открива искуства људи и породица који су били део велике историјске приче, али који историју мере првенствено личним искуством и патњом.

Гудац додаје да логорашко искуство њеног деде, његових пријатеља и тих породица прелази границе Голог отока и постаје универзално људско искуство, а филм покреће искрен разговор о наслеђу очева и дедова, разговор који је одавно требало да се догоди.

За седам дана више од 150 филмова 

БФДКФ траје до 29. марта, у промењеном облику, са 90 филмова у такмичарском и око 60 у пратећем програму. Нови концепт се ослања на славне дане овог фестивала и подразумева повратак у програм свих форми документарног филма, а, пре свега, дугометражног и средњеметражног.

Фестивал има три такмичарске селекције: Двориште (Домаћа селекција), Видици (Регионална селекција) и Рефлектор (Међународна селекција).

Домаћи и регионални аутори такмичиће се у категоријама: дугометражни документарни филм, средњеметражни и краткометражни документарац, затим кратки играни филм, експериментални, анимирани и студентски филм.

У оквиру селекција Двориште и Видици додељиваће се и струковне награде: за најбољу режију, сценарио, монтажу, фотографију, звук, музику и продукцију.

Такмичарску селекцију Рефлектор чине најбољи дебитантски дугометражни документарни филмови из читавог света произведени у последњих годину дана.

Пратећи програми су Циклус анимација, CinemaPur, MarginaDox, Дух града - програм најбољих филмова који говоре о урбаном духу Београда насталих у последњих десет година и Панорама, селекција филмова који нису ушли у такмичарски програм али завређују да буду приказани.

Дневна улазница кошта 350 динара, појединачна улазница за такмичарски програм 150 динара, а улаз на пратеће програме је слободан.

Цена улазнице за програм у биоскопу „Фонтана“ је 250 динара, док је за пројекције филмова у ДК „Студентски град“ улаз слободан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво