Читај ми!

„Заборављени умови Србије“ поново на РТС-у

„Заборављени умови Србије“ назив је серије Јавног медијског сервиса Србије чија је прва епизода приказана почетком фебруара 2007. године. Овај велики пројекат РТС, коме је додељена „Вукова награда“ за 2008. годину бави се приказом биографија великих људи, које је национална историја због сплета околности заобишла.

Играно-документарна серија је заправо телевизијска рехабилитација једног броја значајних личности у историји Србије, које су из било ког разлога остале заборављене, непризнате, чији је значај занемарен, а чија имена не значе готово ништа широј културној јавности, и друштву у целини.

Приче о тим људима, њиховим животима и делима, бар мало ће подсетити на њихов значај. Намера аутора ове амбициозне серије јесте да се обзнане имена, која нису поменута у читанкама и уџбеницима, у школској лектири, у јавним расправама, имена која су до сада била на маргини историје и културног наслеђа. 

До сада је снимљено укупно 18 епизода, од којих је последњих шест снимљено прошле године у потпуно новом креативном концепту.

Нове три епизоде серије Заборављени умови Србије које ће бити емитоване 25. марта, 1. и 8. априла на Првом програму РТС-а, иако се баве великанима који су деловали на различитим пољима, снимане си у истом концепту, а својом иновативношћу имају за циљ да заинтересују, па чак и шокирају публику.

У епизоди која ће се емитовати 25. марта сазнајемо о деловању и личности Драгољуба Јовановића, једном од најугледнијих и најобразованијих политичара Краљевине Југославије, првом Србину који је докторирао на Сорбони и касније професору на Правном факултету, идејном творцу Народне сељачке странке.

У другој епизоди овогодишњег серијала откривамо астрофизичара Ђорђа Станојевића, Теслиног пријатеља и популизатора његових достигнућа, док је трећа епизода, која је на програму 8. априла, посвећена Јовану Миодраговићу, иноватору на пољу педагогије.

Довођењем историјских личности попут Краља Александра, Милана Стојадиновића, Николе Тесле, у савремени телевизијски студио и игром временских перспектива реализован је један играно-документарни формат каква је серија Заборављени умови Србије.

Ове епизоде свесно подсећају на свакодневне ток-шоу програме, пуне спекулација, сукоба мишљења, контроверзних изјава и драмскиh обрта. Циљ оваквог приступа јесте актуелизација историјског наслеђа.

Намера РТС-а је да представи судбине и важност ових људи, и да оживи сећање на њих. Да би то било урађено на начин који би могао бити допадљив свим структурама гледалишта, изазов је био испунити основни захтев-озбиљан уметнички и креативни приступ. Ова серија има за циљ да на најквалитетнији начин представи свако од ових имена, и да их, у маниру најбољих играно-документарних биографија приближи гледаоцу.

У серији је до сада играло десетине  признатих глумаца као што су Небојша Дугалић, Љиљана Благојевић, Иван Јагодић, Иван Бекјарев, Миодраг Крстовић, Гордана Ђурђевић-Димић, Дамјан Кецојевић, Михаило Лађевац, Биљана Лукић, Јелена Хелц, Андреј Шепетковски, Жељко Митровић, Милена Васић-Ражнатовић, Стеван Гардиновачки, Љубомир Бандовић, Миодраг Радовановић, Александар Ђурица, Дејан Јелача, Љиљана Драгутиновић, Калина Ковачевић, Александар Дунић, Бранка Пујић, Горан Султановић, Вера Чукић, Раде Маријановић, Небоша Кундачина, Ивана Михић, Синиша Убовић, Небојша Миловановић, Весна Станковић, Љубивоје Тадић, Јелена Јовичић, Марко Живић, Милош Ђорђевић, Андријана Виденовић, Рада Ђуричин, Небојша Илић, Слободан Ћустић...

Идеја за серијал Заборављени умови потекла је од Николе Миркова, вршиоца дужности генералног директора РТС-а, а комплетан креативни концепт епизода потиче од редитеља Петра Станојловића.

Серија ће се емитовати средом у 22:30, на Првом програму РТС-а. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво