Читај ми!

Фест, награде критике „Ничијем детету“

Српски огранак Фипресци прогласио је „Ничије дете“ за најбоље остварење приказано у Фестовој селекцији „Српски филм“, a и друго домаће удружење критичара Фипресци Србија „Динко Туцаковић“ прогласило је филм Вука Ршумовића за најбољи.

Завршницу Феста обележиће руски филм Батаљон, данас је представљено британско остварење Мач освете снимано у Србији, а саопштене су и незваничне награде, док ће награде фестивалских жирија биће познате тек на свечаном затварању.

Жири критике Фипресци Србија „Динко Туцаковић“ доделио је своју главну награду српском филму Ничије дете редитеља Вука Ршумовића, а специјално признање филму Бели бог мађарског аутора Корнела Мундруца.

Председник тог жирија био је Милан Влајчић, а чланови Душан Цицвара и Милан Шпичек.

Ршумовић је, примајући Плакету на конференцији за новинаре у Центру „Сава“ изјавио да му то признање критике пуно значи, подсетивши да је овај филм добио Фипресци награду и на премијери прошле јесени у Венецији. 

Специјално признање српског огранка Фипресци додељено је филму Бели бог Корнела Мундруца, приказаном на Фесту у главном такмичарском програму, саопштио је жири на конференцији за новинаре, преноси Бета.

Награда критике српске секције Фипресци додељена је филму Енклава редитеља и сценаристе Горана Радовановића, за приказ света несигурности виђеног очима деце, трауме детињства и тешкоће живота на Косову и Метохији.

Председница тог жирија била је др Ивана Кроња, а чланови Милорад Ђокић и Срђан Вучинић. 

Национална секција Фипресци наградила је филм Унутра, у режији Јелене Марковић и Мирка Абрлића за допринос српском независном уметничком филму, док је у категорији најбоље студентско остварење приказано на Фесту награђен филм Колт 45 Фабриса ду Велца.

Награду публике, коју додељује „Идеа“, добио је аргентински филм Дивље приче редитеља Демијена Шифрона. 

Награде главног такмичарског програма овогодишњег Феста биће уручене вечерас, на церемонији затварања фестивала, пре пројекције руског филма Батаљон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво