ФЕСТ од сада такмичарски фестивал

Награде, 90 премијера, 13 програмских целина, 242 пројекције на 43. ФЕСТ-у! Међу гостима београдске ревије филмова оскаровац Ричард Драјфус, редитељи Александар Сокуров, Давид Оелхофен и Моксен Макмалбаф.

Уметнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић најавио је да ће на фестивалу бити приказано 90 премијера и да ће публика морати да направи избор, јер је немогуће погледати целокупан програм.

„Ове године у Главном такмичарском програму доминирају филмови који имају тему одрастања у атипичним срединама“, истакао је Пантелић и најавио да ће у тој селекцији бити приказано 15 филмова.

Међу гостима фестивала биће редитељи Александар Сокуров, Давид Оелхофен и Моксен Макмалбаф.

„Очекујемо велико интересовање публике, и то не само у Србији већ и у читавој регији, па и даље од тога. Од 15 филмова у главном програму очекујемо долазак екипа 11 филмова. О најбољима ће одлучивати петочлани жири, и у међународном главном програму и у категорији Српски филм“, објаснио је Пантелић. 

Најбољем филму Главног такмичарског програма биће уручена награда Београдски Победник, односно „Виктор“ у интернационалној верзији, названа по споменику Ивана Мештровића Победник на Калемегдану.

Како је најављено, у 13 фестивалских програма ФЕСТ-а биће 90 премијера и 34 репризе у 242 пројекције, а награде за изузетан допринос филмској уметности биће уручене редитељу Александру Сокурову и глумици Милени Дравић.

Селектор ФЕСТ-а Младен Ђорђевић истакао је да ће у новом такмичарском програму Границе бити приказани филмови субверзивне тематике и смели по тематици и формату, а најбољи филм изабраће трочални жири којем ће председавати редитељ Ђорђе Кадијевић.

Целокупан програм фестивала публику треба да подсети на златно доба ФЕСТ-а и да су зато враћени неки програми за које се тражила карта више и правили редови на биоскопским благајнама.

„Може се рећи да је до сада та ревијална концепција ФЕСТ-а доминирала и ми смо увођењем такмичарских програма и покушајем да ревидирамо златно доба историје ФЕСТ-а ишли у правцу супротном од ревијалне идеје ка правој концепцији фестивала. Имамо један програм који је такође тамичарски који је посвета оном што је радио Душан Макавејев на самом почетку ФЕСТ-а. То је програм конфронтације, наш програм се зове Граница, и то је дуга традиција ФЕСТ-а да се бави субверзивним филмовима“, истакао је Ђорђевић.  

Програми ФЕСТ-а биће пред београдском публиком од 27. фербруара до 8. марта у седам биоскопа: у Центру „Сава“, Дому синдиката, Дворани културног центра, Дому омладине, Југословенској кинотеци и Музеју кинотеке, као и у биоскопу „Фонтана“, а карте ће бити у продаји од 7. фебруара.

ФЕСТ овог пута приказује остварења у оквиру целина Главни такмичарски програм, Главни програм ван конкуренције, Панорама, Хоризонти, Форум, Трилс и килс (жанровски), Границе, Мајкровејв, Српски филм, ФЕСТ класик, Специјалне пројекције, као и омажима Милени Дравић и Александру Сокурову.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво