Читај ми!

Јаја подељена, „Кустендорф“ спустио завесу

Осми „Кустендорф“ је завршен вечерас, доделом награда најбољим младим режисерима. Златно јаје за најбољи филм на овогодишњем фестивалу припало је француском филму „Стела марис“ младог редитеља Ђакома Абруцезеа, који се захвалио на шанси коју је добио и рекао да је срећан што је на фестивалу на ком је провео невероватних шест дана.

Додељујући синоћ признање на затварању фестивала, члан жирија Алекс Гарсија рекао је да је филм младог редитеља за њега право изненађење.

„Свако од вас може бити поносан и срећан због оног што ради и свако од вас је победник“, истакао је Гарсија.

Млади Абруцезе је рекао да је награду очекивао, те упитао може ли сада да добије српски пасош.

Сребрно јаје припало је српско-швајцарском филму Рингишпил младог Луке Попадића, док је бронзано јаје добио филм Китова долина, исландског редитеља Гудмундура Арнара Гудмундсона.

Специјалну награду добио је египатски филм Последња инаугурација јавног тоалета на 375. километру редитеља Омара ел Зохаирија, за који је француска продуценткиња Клоди Осар рекла да показује како један мали детаљ може изазвати праву драму.

Поред Осарове и Гарсије, чланица овогодишњег жирија била је директорка Британског филмског института Аманда Невил.

Награду „Вилко Филач“ за најбољу камеру добила је Ана Марија Визнеа за филм Рингишпил, а о тој је награди одлучио је жири у којем су били Горан Воларевић и Иштван Борбаш.

Пре уручивања награда, Емир Кустурица доделио је посебно признање продуценткињи Клоди Осар.

За признање Дрво живота које је примила, Осар је рекла да је то назначајнија награда у њеном животу и да је веома дирнута, јер „Кустендорф“ сматра изузетним фестивалом, а Кустурицу великим човеком, ствараоцем и уметником.

Кустурица је, честитајући ауторима свих 17 филмова који су били у званичној конкуренцији, рекао је да се и овога пута на „Кустендорфу“ слави филм.

„Код нас нема билборда, реклама, ничега што би подсећало на комерцијалну страну приче. Овде славимо филм и музику и зато нема места као што је 'Кустендорф'“, истакао је прослављени редитељ.

Кустурица је фестивал затворио позивом ауторима свих 17 филмова и члановима жирија на заједничко сликање.

Свечаност доделе признања почела је наступом Радета Здравковића, звиждача из Новог Сада. На завршној забави певала је и Лепа Лукић, а свој избор игара из врањског краја извело је КУД Светозар Марковић из Новог Сада.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво