Читај ми!

Одбрана Младе Босне на РТС-у

Серија „Бранио сам Младу Босну“ почиње да се емитује вечерас на РТС-у. Гостујући у Дневнику, режисер и сценариста Срђан Кољевић каже да је серија садржајнија и да су у њој обрађени неки догађаји којима се филм није бавио.

Једини домаћи филмски пројекат којим је обележена стогодишњица Првог светског рата прати и серија која уз прецизну реконструкцију суђења Гаврилу Принципу и припадницима Младе Босне и животну причу о часном адвокату Рудолфу Цистлеру приказује и конкретне догађаје.

Господине Кољевићу шта је то што гледаоцима РТС-а откривате у серији Бранио сам Младу Босну, а што нису видели у филму?

Филм је био фокусиран на лик Рудолфа Цистлера и те главне драмске радње, а у серији су садржани и други догађаји који дају историјски контекст. Сам атентат, посета изасланика из Беча барона Визнера. Цео тај политичко-историјски контекст који даје оквир причи о суђењу.

Осим тога, у серији је потпунија и исцрпнија реконструкција самог судског процеса.

Реч је о драматуршки захтевној судској драми. Уз аутентичан документарни материјал, записе и сведочења, и у филму и у серији, инсистирали сте на тој људској страни актера?

То је заиста драгоцено у сачуваним материјалима и могућност да о тим људима проговоримо о њима самима, пошто постоје сачувани документовани записи, стенограм са суђења, аутентична сведочења и њихове речи.

Трудио сам се користим њихове речи јер је то најбољи начин да их одбраним од било каквих накнадних ревалоризација, ревизија и употреба у неким погрешним контекстима.

Тиме сам дошао и до њихових људских страна. Мислим да су глумци то изнели на најлепши могући начин.

Уз искусне глумце, ту је више од десет дебитаната који врсно предочавају причу о непоколебљивости, о идеалима. Да ли сте задовољни послом који су урадили?

То ми је и највеће задовољство, уз чињеницу да смо успели да направимо овако обиман пројекат. Цела једна нова генерација младих глумаца је добила платформу да на једном озбиљном материјалу стаса.

Мислим да су они ту прилику искористили на најбољи начин, а ми остали смо добили серију са новим, младим лицима и једну читаву нову генерацију која ће обележити наредне године на нашем филму и телевизији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво