Читај ми!

Никита Михалков гост „Кустендорфа“

Међу славним гостима предстојећег Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, који се одржава од 21. до 26. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори, биће и оскаровац Никита Михалков.

Филм прослављеног руског филмског уметника Сунчаница, који је светску премијеру имао у Србији, биће приказан на „Кустендорфу“ 25. јануара, а затим ће истакнути редитељ своје богато искуство поделити у оквиру радионице са младим, филмским ствараоцима, преноси Танјуг.

Никита Михалков је учио глуму у дечјем студију Московског уметничког театра и касније у Шукиновој школи Вахтанговог позоришта.

Уз наставак глумачке каријере, уписао се на Свесовјетски државни институт кинематографије (сада познат као Герасимов институт кинематографије), где је студирао режију код Михаила Рома, који је био професор и његовом старијем брату, Андреју Кончаловском који ће такође бити гост „Кустендорфа“.

Међународну репутацију Михалков је стекао своји другим остварењем Раба любви (Роб љубави) из 1976. године.

Филм Неоконченная пьеса для механического пианино (An Unfinished Piece for a Player Piano из 1977) према комаду Чехова Платонов освојио је прву награду на Филмском фестивалу у Сан Себастијану.

Комбинујући неколико кратких Чеховљевих прича, 1987. године режира филм Очи чёрные (Црне очи) у којем глуми Марчело Мастројани. Филм је доживио успех и похвале, а Мастројани је добио награду за најбољег глумца на Канском филмском фестивалу и номинован је за Оскара за своју улогу.

Наредним филмом Урга из 1992. године, освојио је Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији и био је номинован за Оскара за најбољи страни филм.

Михалковљев најпознатији филм до данас Варљиво сунце, из 1994. године, обрађује напету атмосферу за време Стаљинових чистки. Филм је добио Главну награду на Канском фестивалу и Оскара за најбољи страни филм и бројна друга признања.

До 2000. године Варљиво сунце је био филм са највећом зарадом који је снимљен у источној Европи.

Остварење „12“ донело је Михалкову 2008. године награду публике на фестивалу у Карловим Варима. Исте године филм је био номинован за Оскара у категорији остварења ван енглеског говорног подручја, док је 2007. године био номинован за Златног лава на Венецијанском филмском фестивалу.

Уз редитеље Никиту Михалкова, Андреја Кончаловског, Алфонса Куарона и Бертрана Тавернијеа, на „Кустендорфу“ ће бити и председница Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекс Гарсија и француска филмска продуценткиња Клоди Осар као чланови међународног жирија такмичарског програма.

Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ ове године доделиће шведски директор фотографије мађарског порекла Иштван Борбаш и Горан Воларевић, српски директор фотографије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара