Читај ми!

Нови британски филм широм Србије

Фестивал новог британског филма “Film and Chips“ предстојећег викенда доводи истовремено у десет градова у Србији неке од најтраженијих наслова у протеклој години, најавили су организатори "British Council" и Дом омладине Београда.

Прво издање фестивала новог британског филма "Film and Chips" почиње у петак,16. јануара истовремено у Београду, Крагујевцу, Панчеву, Чачку, Врњачкој Бањи, Суботици, Кикинди, Зрењанину, Вршцу и Ваљеву.

На фестивалу ће до 18. јануара премијерно бити приказано пет филмова најновије британске продукције.

Британска кинематографија током протеклих година промовисала је нову генерацију аутора који својим остварењима привлаче све више пажње.

Како су истакли организатори, циљ фестивала је да ова нова имена представи што већем броју љубитеља седме уметности, што је и основни разлог за концепт приказивања целог репертоара на више места истовремено.

Осим пројекција филмова одржаће се и образовани програм за професионалце у организацији Филмске асоцијације Србије.

Публика у десет градова у Србији имаће прилику да погледа једно од највећих изненађења прошле године, играни филм "X+Y" који је премијеру имао на фестивалу у Торонту и постигао светски успех у режији Моргана Метјуса.

Критика је у овој смешно-горкој причи о одрастању посебно истицала снажну креацију младог Асе Батерфилда који је номинован за све важније британске глумачке награде.

На програму фестивала је документарни филм Безброј могућности у режији Џејмса Хала и Едварда Ловлејса, један од најбољих остварења прошле године.

Аутори филма прате Едвина Колинса, фронтмена популарне групе из осамдесетих "Orange Juice" након претпрљеног можданог удара у његовим покушајима да поврати свој живот.

Двосатна комедија Понос, у режији Метјуа Варкуса један је од најуспешнијих британских филмова прошле године. Остварење су публика и критика на премијери у Кану поздравили овацијама.

Комедија је заснована на истинитом догађају када су ЛГБТ активисти далеке 1984. године помогли штрајк рудара против владе Маргарет Тачер.

На фестивалском програму је и филм Ти, ми, ја у режији Макса Собола, невероватна љубавна прича између серијског убице и жене самоубице.

Филм који успева да буде истовремено дубоко узнемирујући, урнебесно смешан и истински дирљив, истакнуто је у најави.

Један од најубедљивијих дебија последњих година у британској кинематографији, филм Lilting режисера Хонга Каоуа деликатана је прича о односу мајке изненада преминулог младића и његовог љубавника, које културолошки одваја баш све, па чак и језик којим говоре.

Филм је имао премијеру на Сандес фестивалу и уврштен и у програм Берлинског фестивала.

Покровитељ "Film and Chips" фестивала је Британска амбасада у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво