Читај ми!

Кончаловски гост 8. „Кустендорфа“

Осми Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ биће одржан од 21. до 26. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори. Међу гостима ће бити редитељ Андреј Кончаловски, најавио је данас Емир Кустурица.

У оквиру такмичарског програма 17 филмова из чешке, Словачке, Холандије, Исланда, Румуније, Израела, Хрватске, Немачке, Белгије, Француске, Мађарске, Египта, Русије, САД и Србије ће се борити за награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје.

Међународни жири који ће бирати најбоље филмове чине председница Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекс Гарсија и француска продуценткиња Клоди Осар.

Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ ове године доделиће шведски директор фотографије Иштван Борбаш и српски директор фотографије Горан Воларевић.

Селекторка такмичарског програма је Дуња Кустурица.

У оквиру програма Савремене тенденције у којем се приказују неки од најбољих филмова прошлогодишње продукције, њихови аутори - гости фестивала ће после пројекција својих филмова организовати радионице.

Оснивач Фестивала и прослављени редитељ Емир Кустурица рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Министарству културе да ће у шест фестивалских дана, у оквиру Савремених тенденција, бити приказани филмови Беле ноћи поштара Алексеја Трјаницина за који је режисер Андреј Кончаловски награђен Сребрним лавом у Венецији, затим остварење Роја Андерсона Голуб седи на грани који је у Кану награђен Златним лавом, Власници Адилкана Јержанова.

Он је најавио и омнибус Разговори са боговима састављен од кратких филмова Гиљерма Аријаге, Хектора Бабенка, Алекса де ла Иглесије, Бахмана Гобадија, Амоса житаија, Кустурице, Мире Наир, Хидеа Накате и Ворика Торнтона, као и најновији филм руског редитеља Никите Михалкова Сунчаница.

У оквиру ретроспективног програма биће приказани руски и амерички филмови Андреја Кончаловског, као и француског продуцента Клоди Осар и редитеља мексичког порекла Алфонса Куарона.

„Брејкерси“, Стинга, Биг бенд РТС-а...

Сваке вечери након пројекција и радионица биће одржани концерти, а том приликом наступиће блуз гитаристкиња Ана Поповић, виолончелиста из Русије Аљона Бајева, група „Партибрејкерс“ и трубач Адам Стинга у пратњи Биг бенда РТС-а.

Министар културе Иван Тасовац је подсетио да је Кустурица више пута рекао да је филм већи од живота, додајући да се може рећи да је добар филм већи од живота, а да има утисак да је Кустендорф већи од филма зато што је јединствено место и у земљи и свету где се људи који су на почетку своје каријере срећу са људима који су се остварили у својим професијама.

„Са друге стране то је ретко место на коме студентски филмови представљају базу и главни програм. Веома је значајно за младе људе да буду у прилици да се лично сретну са највећим великанима области којом се баве“, истакао је министар.

Он је додао да је за Министарство културе и информисања огромна част и задовољство то што има покровитељство над овим значајним фестивалом.

Кустурица је подсетио да је од оснивања идеја фестивала промоција и афирмација младих талената филмске уметности из Србије и света.

Он је рекао и да је циљ фестивала повезивање познатих филмских стваралаца са студентима академија филмских уметности како би им фестивал својим духом, садржајем и дружењем подстакао креативност за снимање целовечерњег филма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво