Читај ми!

„Србија у Великом рату“ премијерно на РТС-у

У Централном дому Војске Србије промовисан је телевизијски филм „Србија у Великом рату“, ауторке Слађане Зарић. Документарно-играно остварење копродукција је РТС-а, Министарства одбране и „Застава филма“. Филм је сниман две године у 13 држава.

Занимљива и комплексна телевизијска прича Србија у Великом рату хронолошки представља успехе и подвиге, страдања и трагедије српске војске и државе. О судбини нашег народа говоре угледни српски и европски историчари.

„Ово је сат и по времена голготе и страдања, победе српске војске и српског народа, али на неки начин, када погледате ових сат и по времена, када видите те локалитетe где се то дешавало, са фотографијама које су заиста постављене на аутентичним местима, ми онда успевамо да доживимо и да бар донекле схватимо жртву и славу коју су ти наши преци дали за боље сутра“, каже ауторка филма Слађана Зарић.

Игране сцене реконструкција су важних историјских догађаја. Засноване су на сведочењима савременика, забележеним у ратним дневницима и другој историјској грађи. Српске војнике у ратним сценама одиграли су припадници Војске Србије.

„Српска војска из Првог светског рата је такође била јако добро обучена, без обзира на то што је од десет људи било девет сељака. Међутим, првопозивци и другопозивци су имали изузетну обуку, 1.300 каплара, који су чинили елиту српског официрског кадра, такође су били добро обучени. Оно што је мало познато јесте да су то били синови министара, посланика, итд“, објашњава начелник Управе Министарства одбране за односе са јавношћу Петар Бошковић.

Епопеја српске војске и народа, филм Србија у Великом рату, премијерно на Првом програму РТС-а у понедељак, 15. децембра, на стогодишњицу Колубарске битке.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара