Читај ми!

Ник Кејв отвара „Слободну зону“

Десети Фестивал ангажованог филма „Слободна зона“ биће отворен 7. новембра пројекцијом документарног филма о Нику Кејву „20.000 дана на Земљи“ у Центру „Сава“.

Ијан Форсајт и Џејн Полард, пар визуелних уметника чија је једна од главних тема рокенрол и популарна култура, почели су каријеру спектакуларном реконструкцијом последњег концерта Дејвида Боувија као Зигија Стардаста 1973. године.

Остварење 20.000 дана на Земљи, документарно-фиктивна биографија рокенрол звезде, музичара, песника, писца и сценаристе Ника Кејва није настао случајно, наводи се у саопштењу организатора фестивала.

Форсајт и Полард су претходно снимили серију кратких филмова поводом реиздања комплетног опуса "Nick Cave & The Bad Seeds".

У њима бивши и садашњи чланови бенда, сарадници и колеге, као и обожаваоци свих узраста коментаришу омиљене песме са свих 14 студијских албума те групе и значај који су оне имале и имају у њиховим животима оживљавајући све инкарнације једне од најчуднијих личности савремене светске рок сцене – Ника Кејва.

У филму 20.000 дана на Земљи аутори иду корак ближе, не толико Кејву лично колико његовој главној инкарнацији – Кејву приповедачу.

Смрт, љубав, бог и секс вечита су инспирација увек морбидно елегантног Кејва. Он је комбинација Елвиса из пакла и серијског убице, мрачног проповедника и осуђеника на електричној столици. Он пише и књиге и филмска сценарија и компонује музику за филмове и позоришне представе.

Форсајт и Полард не баве се у филму демистификацијом рок звезде. Напротив. Они аранжирају ситуације, провоцирају реакције, флертују са уметниковим егом и отварају простор у коме реалност и фикција постоје паралелно у једном обичном дану једног (не)обичног човека.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара