Читај ми!

„Варвари“, од бунтовништва до безнађа

Награђивани дебитантски филм „Варвари“ редитеља и сценаристе Ивана Икића, после светске премијере у Карловим Варима и домаће на Палићком фестивалу, ове јесени у селекцији је многих престижних фестивала. Прича о генерацији младих која тражи своје место под Сунцем нашла се и на редовном репертоару српских биоскопа.

После филмова Тилва рош, Клип, Непослушни, и Варвари су се придружили такозваном хиперреалистичном таласу новог српског филма посвећеном бунтовном животу младих који, заробљени у зачараном кругу транзиције, срљају ка безнађу.

И остварење Ивана Икића, огољено и реaлистично, оживљава одломке из стварног живота. Причу о рањивом младићу избеглом са Косова, фудбалском навијачу и члану групе „Варвари“, редитељ ставља у шири друштвени контекст.

Иван Икић редитељ и сценариста каже да је постојао један начин да се пронађе простор за изражавање себе.

„То је да направимо неке мале фимове који ће се бавити неким стварним причама из нашег окружења, стварним људима, њиховим проблемима и нечим што ми дубоко саосећамо да се дешава око нас“, објаснио је Икић.

Варвари су потресна драма о одрастању у окружењу пољуљаних духовних и моралних вредности, о дисфункционланој породици, о осећању неприпадања, о насиљу, о неприхватању различитости. О младима који деструктивним понашањем и аутодеструкцијом скрећу пажњу на себе, али и на објективне проблеме чији су често и сами узрок.

Варвари су вишеслојна метафора. Она може да се односи на све друштвене отпаднике, на све оне које друштво легитимише као извор насиља, извор оног лошег које друштво покушава да сакрије, а са друге стране може се тумачити као знак за људе које су друштво и неки направили таквима“, истакао је редитељ.

Ово је још једно од оних остварења која афирмишу питање може ли друштвено ангажовани филм позитивно утицати на публику било да их подстакне на преипистивање или на осуду варварства међу нама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво